2016. november 18., péntek

Ízlés, trend, sikerlisták

Forrás.
Amadea feldobott egy jó kis témát körbeposztnak, amiről nekem is van mondandóm. Nem is olyan rég úgyis ő gondolkodtatott el a saját ízlésem változásáról, szóval miért is ne írnék most ízlésről, trendekről, sikerlistákról egy kicsit én is, szubjektíven. 

A sikerlistákat, népszerű könyveket mindig ferde szemmel néztem. Meg lehet nagyjából mondani előre, mi köt ki ott, és kb. mennyit variálódik egy-egy ilyen lista pár hét vagy hónap alatt. Hogy lesz rajta friss Coelho, meg aktuális Potter is, és magukat szépirodalomnak álcázó lektűrök (nincs baj a lektűrrel persze). 
A mostani Libri sikerlista itt megtalálható, nincs kedvem belőle montázst csinálni, bocs! :D Aztán itt egy hasonló Lírás is. És az Alexandráé. Sok az átfedés.

Fábián Jankával engem ki lehetne kergetni a világból szerintem, de biztos, hogy Coelhót sem olvasok többet, csak mert népszerű. Ugyanígy bukó Stephenie Meyer újdonsága, A vegyész. Hótziher, hogy Meyert nem veszek többet a kezembe, annyira rettenetes volt A burok is, hogy nálam abszolút elhasalt. A Nyírd ki ezt a naplót-on túl vagyok, igazság szerint már évek óta, amikor angolul kijött, szóval kivételesen akkor a trendek előtt jártam, hahh. Csajosan és egyéb módokon meg már nem akarom kinyírni. :D Puszi Erzsi? Az meg micsoda? Nem nem. Festői szerelmek nem, Kepes nem, Fable nem. Maradt a Potter, amit már olvastam és imádtam, és persze nem csoda, hogy egy új HP mindig a sikerlisták élére ugrik és ott is marad egy ideig. :) Aztán van még ez a Likó Marcelles akármi, akiről azt se tudom ki az, de valami zenei vonal, szóval no way. Új Ulickaja, hát még a régieket se olvastam, csak egyet... Zsolnay kód? Maradok a Da Vinci kódnál. A lány a vonaton megvolt, és nem volt nagy élmény. Érthető persze, hogy most megint felfutott a film miatt. 
Szóval jól elkapáltam a sikerlistákat. De akkor mi alapján választunk? Mi alapján mondom azt, ez a könyv érdekel? 
Ezer és egy helyről tájékozódunk mi (haha "mi"), akik tulajdonképpen a könyves berkekben, a blogon, a mások könyvesblogján és a molyon és goodreadsen tengetjük majdnem minden netes szabadidőnket. :) Annyira együtt élünk a megjelenésekkel, újdonságokkal, könyves hírekkel, könyves eseményekkel, hogy inkább az adja az újdonság varázsát, amikor a könyvesboltban valami olyanba ütközünk, amiről nem tudtuk, hogy megjelent. Tehát ennek az úgymond túltájékozottságnak is megvannak a hátrányai, kevés a spontán jajjjhátezmegjelent! idevele! vásárlás. Pedig régen valahogy így ment, még pre-blogolás, és pre-ennyireazinternetenélünk időszakban. 

Forrás.
Katacita a saját posztjában nagyon jól rávilágított, hogy nekünk ez tényleg a természetes közegünk, azonban az átlagolvasó - én sem adok definíciót rá - nem biztos, hogy ilyen jól ellavíroz, vagy hogy tudja, mit hol vehet meg a legalacsonyabb áron, miért jó az előrendelés, egyáltalán hol vegyen inkább könyvet, stb. ("Mi" is lehetünk így, csak más témában, más kütyükkel, mert nem élünk benne, nincs akkora érdeklődésünk felé.) Tényleg sokan csak betévednek a boltokba, és ott választanak valamit, kicsit irigylem is őket, mert ott varázsolódnak el egy pár percre a fülszövegekben először. Nincsenek prekoncepcióik. Megnézik a sikerlistát, megnézik, mik vannak előre pakolva, vagy tematikában keresnek egy kupacot, ami közelebb áll hozzájuk, és onnan szemezgetnek. Ajándékba, vagy maguknak. A karácsonyi ajándékozás még mindig rengeteg könyvvásárlást produkál, ami szerintem tök jó, csak hát nem mindegy mi fogy, meg hogy az ajándékozott örül-e neki. Láthatóan, ha nekem választana egy kedves rokon - aki kevésbé ismer jól - a sikerlistákról egy könyvet, nem repesnék az örömtől. Az is igaz, hogy akkora könyvmolyoknak mint a "mi", nehéz ám könyvet ajándékozni, mert óriási az esély arra, hogy a, már megvan, b, nem akarjuk az adott könyvet. Még a minket igazán jól ismerőknek is listák kellenek - kívánságlista, néha akár szeparáltan is, mert pl. a szüleimnek és a barátoknak kiadni ugyanazt a listát veszélyes lehet. :) Voltak már nekem külön listáim is. Meg volt olyan, hogy az én drága szüleim nem úgy gondolták, hogy választanak a listáról, hanem megvették a teljes listát nekem... :D De a könyvajándékokat már máshogy intézzük nagyrészt. Ők is tudják, hogy én találom majd meg nagyobb kedvezménnyel, jobb feltételekkel az adott könyvet, és így rám bízzák. 
Forrás.
A Moly olvasottság szerinti legnépszerűbbjeit bevallom nem szoktam nézegetni. Most Amadeánál láttam, hogy mik azok, teljesen oké, de valószínűleg inkább a fiatalabb réteg toplistáját lehet belőle leszűrni nem a 18-49 vagy hogy vannak a szokásos kategóriák a felmérésekben; inkább 12-24. Egyre több ott a fiatal felhasználó, persze hogy Leiner Laura élre tör. :) A HP mindig, mindenhol népszerű, és sok újraolvasást fog tényleg generálni az új kötet, az illusztrált kötetek és az új filmek (én is fogok újrázni, éljen!). Ugyanígy a friss mozifilmes Vándorsólyom kisasszony, A lány a vonaton, na meg mohó jojó (Jojo Moyes) is helyet kap, nem kell ezen csodálkozni, a filmadaptációkkor mindig ez van. A többi tinglitangli, meg szerelmes, meg férfitestes valamik, amikre nem szoktam harapni, nem az érdeklődési köröm, de ha népszerű, hát népszerű (Lead, Testcsel, Lebegés, Tetovált srác?!)

A saját kívánságlistámat rendszeresen redukálom, mert rájövök, hogy amit rátettem, már nem is érdekel annyira, vagy csak egyszerűen nincs szükségem saját példányra belőle. Aztán persze mindig jön valami újdonság, amit észreveszek - molyon, kiadóknál, goodreadsen, hírlevélben, mások megjelenéses blogbejegyzéseiben, és hopp, máris gyarapszik tovább. 
Most ezek vannak a kívánságlistám tetején

Molyról.

Sokat olvasok angolul, úgyhogy néha nagyban eltérek az éppen népszerűtől, és többet figyelem a külföldi megjelenéseket is. Különösképp a kedvenc szerzőimtől. A lista első helyén álló Joanne Harrist (ami a Gentlemen and Players St. Oswaldjában játszódik!) már elő is rendeltem Bookdepóról. Az újabb Rowling és Picoult új könyve sem kérdéses. A Csernobili imára Amadea izzított rá, akármilyen kemény is, érdekel nagyon. A macskavendég rögtön Ruth Ozeki könyvét juttatta eszembe. Az emlékfoltozókból jó lenne saját példány, mert csak kölcsönben olvastam. Sovány angyalok, nem tudok róla sokat, de a fülszövege elcsábított - SŐT lehet, hogy a metrólejáróban látott reklámja miatt figyeltem fel rá, ilyen is van, na, azok a plakátok is azért hatással vannak ám a sok-sok emberre, aki nap mint nap látja őket a szeme sarkából, nem egy rossz marketing-platform. 
Jég, mint tűz: sorozatfolytatás, remélem hozza a Twister. Sasson könyve: régen nagyon imádtam a Hercegnő trilógiát, és felfedeztem, hogy azóta kimaradt pár őjabb könyv a szerzőtől. A Megmaradt Szobotkának nem olyan nagy kívánság, mert azt hiszem a PIM-en is fenn van és olvasható, de néha elkap a vágy, hogy legyenek még Szabó Magdáim itthon. 

Forrás.
Ebben aztán jócskán vannak "elfeledettnek" mondható könyvek is, vagy régebbiek, de a legfrissebb angol megjelenések is képviseltetik magukat. Nem tudnám magam beskatulyázni egyébként könyves ízlés terén. Nem olvasok túlsúlyban egy műfajt. Vannak kedvenceim, akikhez ragaszkodom, és ragaszkodom a jó stílushoz és jó történethez, csak hát ugye mi az, hogy "jó". ?
Kerülöm a most divatos NA-kat, szerelmes YA-kat, vagy csak sima szerelmes könyveket, pararománcokat, keményvonalas sci-fit, "girl"-ös thrillereket (:D). És vannak sosem olvasnám szerzők, meg a sosem olvasnám stílus, ami részben a fenti toplistás dolgokból áll... Ez vajon mit jelent? Hogy nem megyünk a fősodorral, vagy a közízléssel? Ugyanakkor mégis megyünk, mert a legtöbbünket érdekel sok-sok friss könyv, olvassuk is őket, írunk is róluk. Azt hiszem a "mi" eleve bekategorizálhatatlan. :D Vannak preferenciáink, de olyan lelkesen olvasunk össze-vissza, hogy ember legyen, aki kiigazodik rajtunk
Az meg, hogy a blogot egymásnak írjuk, részben igaz, részben viszont nem. Van azért egy olvasóbázis, aki bár nem szól, jár a könyvesblogokra tájékozódni, olvasgatni és talán talál valami neki való tök jó könyvet. A blogvilág belterjes, és érdekes módon nem is nagyon tágul, akármennyire sok új blog is születik, általában maradunk a bejáratottnál, és megvan a vándorlási listánk, kihez nézünk be, kinél mit olvasunk el, kinél kommentelünk rendszeresen. 

Nektek mi a véleményetek? 
Ó, és hát igen, örülök én is, ha bárki jelentkezik a néma tömegből, a blogolvasók közül, hogy bizony megvett valamit egy poszt hatására és még tetszett is neki. ;) 

A többiek posztjai: AmadeaKatacita, Nima, Dóri


8 megjegyzés:

  1. Jessz, poszt! :)
    Nem egymásnak írjuk a blogot. Meglepően sokan kitöltötték a kérdőívemet, és attól még, hogy nem mindenki kommentel, az emberek olvasnak minket. Lehet, hogy nem óriási számban (meg lehet nézni a molyos toplistás könyveket meg azokat a blogokat, amelyek többnyire ilyesmikkel - YA, NA, egyéb "divatkönyvekkel" foglalkoznak, sokkal nagyobb a látogatottságuk, mint a miénk), de hidd el, hogy hatással vagyunk az olvasóinkra.
    Én mostanában - időhiány miatt - sokat gondolkoztam azon, hogy biztosan kell-e nekem a könyves blogolás, hát ennél nagyobb löket nem is jöhetett volna, hogy igen.

    Amúgy, nekem azt hiszem, nincs több kapacitásom blogolvasásra, könyvesre legalábbis. Nagyon szeretem a ti blogjaitokat, meg titeket is <3 (nyál, bocs:D), és még 1-2 könyveset megnézek, aztán többet nem tudok befogadni. Más témájú blogokat olvasgatok azért, de sokszor érzem azt, hogy nincs türelmem végigolvasni egy posztot pl. egy olyan személytől, akihez nem igazán fűz semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért írtam, hogy csak részben, mert annyira egymásra reflektálunk néha, és sok a saját elnevezésünk, poénunk, utalásunk stb. :) De persze, látom én is a szélesebb olvasóbázist, és ez tök jó, még ha ők nem is annyira szólnak hozzá a posztokhoz. Vannak olyan helyek, ahol én is csak olvasok, és nem kommentelgetek. (nem feltétlen könyves)

      Jaj, be ne zárj! Nekem nagyon hiányoznál. :) Örülök, hogy ez a kis teszt pozitív feedback volt neked. :)

      Én is főleg azért nem tágítom a blogolvasási teret, mert nincs többre időm, így is sok blogot követek és sok időt töltök könyves platformokon, ami meg valahol az olvasás rovására megy. :D
      Velem is gyakran van így sokszor, hogy ha idegen, vagy személytelen a blogger, nincs kedvem végigolvasni a posztot se.

      Törlés
  2. nekem most azért nincs kívánságlistám, mert besokalltam a könyvekkel picit. olyan sok újdonság jelenik meg, hogy én már nem akarom követni, meg elveszni a nagy kívánságolásokban. :D
    én a gr-en is rendszeresen irtom a wishlistemet, sokkal jobb a lelkemnek, ha csak kevés könyv van rajta.

    egyébként te tényleg nagyon mindenfélét olvasó vagy, sokkal nyitottabb vagy, mint én.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem mindig van, csak hol rövidebb, hol hosszabb. :) Néha nagyon kiirtom, hogy tényleg csak az maradjon, amit szeretnék is megkapni, megvenni előbb-utóbb.
      Gr-en nem szeretem a listákat, nem tudom megszokni a formát... De ott is van kivlistám, csak az nem up-to-date annyira.

      Mindenevő vagyok. :D

      Törlés
  3. én úgy gondolok rád Pupi, mint egy hivatásos műfajszédelgőre, nálad nem lehet biztosra menni ;)
    nekem sokkal beszűkültebb a világom, és ha kikényszerítenek a szélére, akkor csak a legritkább esetben érnek pozitív meglepetések. És azután is visszatáncolok a biztosba...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, elfogadom a műfajszédelgő plecsnit! :D

      Törlés
  4. Vegyes felvágottban olvasol, és ez szerintem teljesen jó dolog. :)
    Tök jól összefoglaltad a témában a lényeget, nem is tudom, ezek után mit lehetne még leírni. :D De azért próbálkozom én is. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is jó, szeretek tobzódni a sokféleségben, a változatosság gyönyörködtet! :) Ebben csak megerősít az is, hogy annyira sokféle gyöngyszemet találtam már a könyvek közt. :)
      Ugyan, a téma kimeríthetetlen, mert abszolút magunkra kell vonatkoztatni! Várom a posztod, ha írsz. :)

      Törlés