2017. február 16., csütörtök

Miamona's Reading Challenge 2017

Megkésve bár, de törve nem megérkezett idén is, immáron harmadik alkalommal Miamona kihívása, a Miamona's Reading Challenge, amihez 10+1 kategóriába kell passzintani könyveket az idei olvasmányainkból. Avagy már eleve a kategóriák szerint válogatni, és olvasni, kinek hogy tetszik. ;) A kihívás elég rugalmas, saját képünkre formálható, egy könyvet több kategóriába is be lehet tenni, van jolly joker is, amivel kiváltható egy nem annyira tetsző pont, sőt, akár saját kategóriákkal is lehet indulni, átformálva, átírva az összes pontot. 
Örülök, hogy hagyomány lett ebből a jó kis játékból! Néha elsőre nehéznek tűnhet, de év végére valahogy mindig sikerül összehozni a párosításokat. Idén azonban először fordul elő,hogy úgy döntöttem, lesznek olyan kategóriák, amiket lecserélek (lázadok! :D).

Lássuk hát, hogy vágok neki a kicsit módosított Miamona's Reading Challenge 2017-be, és mik a tervezett olvasmányaim az egyes kategóriákhoz.

1.) Isztambul, óúóúó, Isztambul ♪♫ - Isztambulban játszódó regény...

Egy kis könnyítésként itt tágítom a kategóriát azzal a kitétellel, hogy "...vagy török szerző könyve".
Orhan Pamuk idén a Könyvfesztivál díszvendége lesz, így mindenképp érik egy újraolvasás, vagy új olvasás tőle. A kategóriakönnyítést csak azért tettem bele, mert nem vagyok benne biztos, hogy amihez hozzányúlok majd, pont épp Isztambulban játszódik. 



2.) Nyugger-rockker - olvassunk belevaló öregekről!

Ehhez a kategóriához nekem remek segítséget mellékelt Miamona az általa ajánlott könyvekkel. A slusszpoén az, hogy ezek közül kettő nálam is van tőle kölcsön... :) Szóval ők a legvalószínűbb jelöltek ide, de ki tudja, lehet, hogy belefutok még rajtuk kívül is egy belevaló nyugdíjas-figurába valamelyik olvasmányomban. ;) És őt akkor feltétlen elirányítom Miamonához is!



3.) Az isteni Backman - olvassunk Fredrik Backmantól!

Hm-hm, bajban lennék, ha nem lenne az az új kisregény Backmantól, kedves barátném ajánlására ugyanis már tavaly kivégeztem minden könyvét a szerzőnek... Szóval marad az And ​Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer. Rövidke lesz - de sejtésem szerint annál ütősebb és tartalmasabb. Ezen kívül persze akármikor szóba jöhet egy Ove újraolvasás is. :)



4.) Én kis kertet kerteltem - olvassunk olyan könyvet, aminek a borítóján, címében vagy középpontjában egy kert van! 

Elsőre a régóta halogatott Sarah Addison Allen könyv jut eszembe ide, A csodálatos Waverley-kert. De ki tudja, lehet, hogy egy másik szép kerttel akadok majd össze. Ahogy megnéztem a várólistámat, van más, kertes című könyvem is, pl. a The Savage Garden, Mark Millstől. 



5.) Műfaj-pfuj! - találjunk egy műfajt, amit eddig igencsak hanyagoltunk, és ha megvan, próbáljunk ajánlásokat kérni, keresni rá, hogy mi az, amivel talán mégis érdemes próbálkozni. Az így talált könyvet pedig olvassuk el.
Noooos, ehhez most nincs kedvem. A komfortzóna tágítás sem mindig jó és nem mindig vonzó - ld. nem megy a keményvonalas sci-fi, nem szerettem meg a verseket, nem olvasok képregényt, mangát. De ami a fontosabb, nincs kedvem idén a bozótosban kísérletezni, én idén jóóó könyveket akarok és örömolvasást. Ennélfogva ezt a kategóriát nálam felváltja az: 

Otthonka - na nem a nyugger-rocckereké, hanem a sajátunk. Avagy olvassunk olyan regényt, amiben otthonosan érezzük magunkat, ami körbeölel, amibe vágyódunk, és amit a sajátunknak is érzünk kicsit a stílus, a karakteralkotás, az atmoszféra miatt. Nem kell ennek feltétlen nyugalmas helyszínnek lenni, lehet kényelmes csak a sorai közt elveszni, de képzeletbeli utcáin is. :) 

Elsőre a The Silkworm ugrik be, mert vágyom vissza Cormoran irodájába, Robin és Cormoran aktái közé, és Rowling írásmódjához. De lehetne Szabó Magda egy, még várólistás könyve is, mert az ő stílusához is úgy vágyódom vissza - olvasni a voltaképpen-eket -, mint az otthonhoz. :)
Ez egyébként tipikusan az a kategória, aminél utólag könnyebb megmondani, mi is passzol be leginkább, szóval majd meglátjuk.



6.) Magyar szívbe magyar fantázia!- hazai fantazmagóriák a főszerepben 

Ha már Miamona sem akart "fantasy"-t írni, én is hozom azt a szót rá inkább, amit jobban kedvelek, és még a nagymamámtól tanultam el. :) Ide tökéletes választás lehet Gaura Ágnes régóta halogatott sorozata, vagy Kleinheincz Csillától az Ólomerdő


7.) Versben mondom el... - olvassunk verseket!
Ha már az igazán jó élmények felé szeretnék menni idén, akkor nem akarom magam versekkel kínozni (még ha össze is köthetném a műfaj-pfujjal) Szépek, szépek, de szökőévente elég, pláne nem kell egy egész kötet, nem vagyok egy versolvasó alkat, na. Ezért aztán ezt a kategóriát is cserélem, méghozzá sunyi módon arra, amit Miamona be akart tenni a kihívásba (spoiler: a legjobb barátnők mindent tudnak ;)), de kifelejtette, ez pedig a: 

Déli regény - olvassunk az amerikai délen játszódó regényt!

A várólistacsökkentésbe is tettem ilyenek könyveket, így, pl. a Szikomorfán születtem és a The Secret Life of Bees is esélyes ide. 



8.) Te, ott a polcon, ide veled! - lépjünk oda a polchoz, és olvassunk el legalább egyet azok közül, amit már egy ideje beszereztünk, de eddig csak szemeztünk vele!

Óóóó, hát ez jó! Bármelyik könyv beleillik szinte, amekkora könyvrozsomákságot folytattam az elmúlt években... :)



9.) Hát te ki vagy?! - olvassunk olyan írótól, akitől eddig még soha!

A lehetőségek végtelen tárháza. :) Egy kis ízelítő:



10.) Hősök tere - olvassunk könyvet mások, akár idegenek ajánlására, fogadjunk el ajánlást olyantól, akivel nem bensőséges a viszonyunk, nem beszélünk nap mint nap.
Jujj, hát ez nekem nem szimpatikus. Nem vagyok nagy bizalommal az emberek felé, főleg nem olvasási téren... Amikor néhány éve egy kisebb könyvesboltban a nagyon segítőkész eladónő először a Szürkét ajánlgatta, majd szörnyű fintorgásom látva Ugron Zsolnát és Fábián Jankát próbált rámbeszélni (blöe), akkor én kifordultam a boltból és soha többet nem mentem vissza. :/ Szóval nekem nem sokat olvasók ne ajánlgassanak, mert abból nem sül ki jó (miért van ez a jelenség, hogy tőlük a Twilight-Szürke-Fejős Bermuda-háromszög jön állandóan?!) Inkább ezt is lecserélem, jöjjön a: 

Boncoljunk! - Olvassunk pszichológiai témájú, önboncolásra késztető könyvet!

Szeretem a Mesterkurzus könyveket, de beficcenhet Csernus is (vagy egy Mesterkurzus, amiben van Csernus is! :D).





+1) Parlez-du English? - a jolly joker pedig az idegen nyelven olvasás

Höhö. Hat angol nyelvű könyvnél tartok eddig, a jollyzás így nem lesz nehéz. ;) De azért teszek ide néhány, idénre tervbe vett angol könyvet még:




Ti is játszotok? Jelentkezzetek Miamonánál és kövessétek a kategóriákat, vagy ha valami nem tetszik, csináljatok újat! ;) 

Forrás.

8 megjegyzés:

  1. Tetszenek a változtatásaid. :) Kíváncsi leszek, hogy sikerülnek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Én is kíváncsi leszek majd, hogy alakul a teljesítős lista. :)

      Törlés
  2. Lázadj csak, te is lányom, PuPilla! :P :P :D
    Aww, Otthonka ♥ =)
    A Gaurád nálam van, csa szólok. :D
    "Nem vagyok nagy bizalommal az emberek felé" :DDD Csak, ha könyvekben szerepelnek :P
    Azért jó, hogy nem békát boncolsz! :)
    Hajrá! Azaz könyvrá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem olyan nagy a lázadásom. ;) De majd a végén megnézem az eredeti kategóriákkal is, hátha úgy is teljesítettnek minősül majd a kihívás. ;) Tudom, hogy nálad a Gaurám, majd szépen olvasd el és add vissza, és akkor én is szépen elolvasom ehhez a kategóriához! :D :D
      Most inkább lelket boncolok. ;))
      Könyvrá! :)

      Törlés
  3. Az Animus idénre két Backman könyvet ígért, így nem maradunk nélküle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó! Most rákerestem Goodreadsen, és még egy Bear Town című regényt találtam, ez eddig elkerülte a figyelmemet. Ez lesz a másik, a kisregényen kívül?

      Törlés
    2. Az egyik ez lesz:
      https://www.facebook.com/animuskiado/photos/a.179688048748560.65189.176019685782063/1349089865141700/?type=3&theater
      A másikat nem tudom, de lehet. Hozzászólásban írták valahol...

      Törlés
    3. Igen, igen, ez, amit linkeltél, ez a kisregény. :) A kommentekben említik a "hokis borítóst", az pedig a Bear Town lesz, juhé. :) https://www.goodreads.com/book/show/33413128-beartown

      Törlés