2017. február 11., szombat

Karen Marie Moning: Feversong

És végre, végre megérkezett a Feversong, ami a sok variálás után, 9. kötetként elvileg lezárja a Fever sorozatot - gyakorlatilag persze megint kicsit meg lettünk vezetve, mert leginkább csak a főszereplőket és a Sinsar Dubh sorsát varrja el, és bizony lesz még mit olvasnunk, ami Fever World témájú. Karen Marie Moning már be is jelentette, hogy a következő könyv Dani-kötet lesz, High Voltage címen. Szóval itt is van a vége a dolgoknak, meg nem is. De akárhogy legyen is, én boldogan vágtam bele a Feversongba, és szerettem a stílust, a szereplőket, és javarészt a dolgok alakulásával is megbékéltem. Ha a többiekről még fogok tudni olvasni, akkor pláne jó, mert valóban kevés szerepet és zéró lezárást kaptak a mellékszereplők. 

Nehéz bármit is mondani az előző kötetekre vonatkozó SPOILEREK nélkül egy 9. résznél, szóval csak óvatosan...  A Feversong spoilereit külön jelölöm!

Azt vártam ettől a kötettől, hogy végére jár a rejtélyeknek, több fronton is. Elsősorban a Macet megszálló könyv, Alina mibenléte és sorsa és a Sweeper érdekeltek, meg persze a legfőbb cselekményszál megoldása, avagy hogyan szüntessék meg a fekete lyukakat, amelyek elkezdték felzabálni a Földet. Ez egyben a Nine végzetét is meghatározza. De ugyanúgy érdekelt a többi "apróság" is, vagyis Dani/Jada, Shazam, Kat és Kasteo, az apátság, Cruce...

"Facing the truth is always better than living in limbo."

Bár nem kaptam mindenre választ, ez cseppet sem zavart, mert közben rendkívül élveztem olvasni a könyvet. :) Szórakoztattak a dialógusok, érzelmi és hatalmi játszmák. Ryodan és Jada, Jada és Dancer, Mac és Barrons. 
Utóbbiaknál valami elképesztő módon visszatért az első kötetek hangulata. Azt hiszem a Burned-nél állapítottam meg, hogy kissé unalmas volt a Mac/Barrons szál, mivel ők már egy item, és nincs semmi izgalmas abban, hogy együtt vannak. Nos ez ebben a kötetben hála az égnek cseppet sem volt így! A kapcsolatuk dinamikája újból lendületet vesz és rengeteg apróság révén teljesednek ki újra a szerelmükben, összetartozásukban. A párbeszédek nagyszerűek, imádom a metakommunikációjukat is és azt, hogy most (is) mennyire lehet érezni, hogy Barrons 100%-osan Mac-kel van, mindig mellette, mögötte, mindig saját maga elé helyezve őt. Önfeláldozás, védelmezés, ugyanakkor meg is edzette egy más korra, egy más világhoz, amiben helyt kell állnia. Sokkal több ez a kapcsolat mint hogy elkönyveljük, hogy ja hát igen, odavannak egymásért...


"Mac doesn't know what I'm capable of. You don't either. You'll learn my limits. By discovering their lack."

Ennek ellenére pont az ő részeiknél zavart, hogy néha kicsit nyálas lett már a szöveg egy-két helyen. Lehet, hogy az én romantikatűrésem extrém alacsony - már ami a könyves jeleneteket illeti -, de hogy Barrons my little monsternek hívja Macet, majd pedig filmesen a nyakába repülve száguldjon felé Mac, hogy aztán abból meg Sun, moon and stars legyen, hát öhhh, ez kicsit karakteridegennek tűnt a keménységüktől, rettenthetetlenségüktől. Mondjuk később, ahogy bejött a Khaleesi-reference is, kicsit próbáltam Khal Drogós line-nak venni azt a sun moon and starst, és úgy azért lecsúszott. :)
"Holy hell I look like the Khaleesi!"
Khal Drogo és Danaery Targaryen a Trónok harcából.

A Trónok harcán kívül több Harry Potter utalás is volt, Tekergők térképe, Roxfort... :) Imádok arra gondolni, hogy Karen szereti a HP-t és a Trónokat is. 

"Arlington Abbey was the first taste of life Jada had experienced beyond a cage. It had been as magical and mysterious to the eight-year-olda girl who'd known neither friends nor freedom as Hogwarts to Harry." 

Humornak sem voltunk híján, és nem csak az okos és gyors visszavágások szolgáltatták ezeket a párbeszédekben, hanem egyéb sziporkák is bőven voltak, amiken néha hangosan felnevettem. :) 

“Holy psychotic PCs, Robin, we’ve a murderous MacBook on the loose!”

“Then those slobbering beasts of Barrons bloody licked me to death. First the Hag then this. Christ, whatever happened to going to college and dating pretty lasses?”
"'And for heaven's sake, try talking to Ryodan sometime. Have an actual conversation. I think he'd do anything you wanted, if you just asked him. Nicely. Barrons is the same way. Difficult to manage, yet manageable if you know the right buttons to push.' 'Barrons is right here, Ms. Lane, and Barrons doesn't have buttons,' Barrons said stiffly, and Lor snickered."

Amiért pedig konkrétan a levegőbe bokszoltam olvasás közben, az a következő mágikusan csudálatos szó elhangzása volt: 

DUDE!

Forrás.
Nem hittem volna, hogy örülni fogok neki, de igen, igen, igen, köszönöm, hogy visszaadták Jada szájába Dani szavait! ;) Olyan jó volt látni, hogy Jada kicsit lefoszlik és alóla elő-előbukkan Dani. Ha nem is adja át neki Jada a helyét teljesen, azért mégis egyensúlyba kerül a hasadt személyiség, és se nem túl kimért, se nem túl szeleburdi. Nos, ő már tényleg a felnőtt, az idősebbé váló Dani volt. Sokkal hitelesebb és jobb karakterré vált ebben a kötetben, mint a rideg Jada. 
Tetszettek a visszatekintések, ami által megismertük Dani gyerekkorát, kapcsolatát édesanyjával, a bezártságot, az egyedüllétet, az állandó reménykedését. 

"Past was past. Tidying up one's internal landscape was a luxury of the safe."

"I know a truth: worrying doesn't make tomorrow better; it only makes today worse."

A cselekményt most nem éreztem már szétszórtnak, sőt elég egyenletesen és lineárisan haladt a célok beteljesítése, a problémák megoldása felé. Az egyes kisebb történések közt volt sok igazán meglepő is. Nem éreztem kiszámíthatónak a történéseket, mindig volt egy kis izgalom a kanyarban. Viszont néhány dologgal úgy voltam, hogy talán kicsit túl könnyű és gyors volt a "menekülés". Aztán persze, ha tovább húzta volna, akkor biztos az lenne a kritika tárgya. :) 
Mac pedig érthető okokból (megszállta a könyv...) kevesebbet vekeng és filozofál. :)

“Things never stop going wrong. Life isn’t about waiting for peace to arrive, it’s about learning to thrive in the midst of war. There’s always another one on the way.”


Lássunk néhány igazán SPOILERES pontot is (kifehérített szövegrész SPOILEREK!):

- Oké, nagy levegő: Mac megette Jót. Anyám... Hát ez nagyon, de tényleg nagyon brutális, véres és csúnya jelenet volt. :/ Szegény Jo! Szegény Lor. :( Szegény Mac... Szörnyű hányinger jött rám, amikor nem tudta vajon mi ez az íz a szájában, blöee. 
- Cuff of Cruce bezárulása: having Cruce on a leash, hahaa! :D Ez bitang jó volt! És kellett hozzá Jada hűvösen bitch-hangja is, ahogy csak mindig újra kinyögte: Cruce. :D 
- Mac úgy érzem kicsit túl könnyen szabadult meg a könyvtől. Mi lett azzal amúgy, hogy "can't eviscerate essential self?"
- És btw, ezek az extraokosak hogy hagyhatták ott a White Mansionben a könyvet egy lehetséges GAZDATESTTEL, amit csak azok a rúnák tartottak fogva, amik ponthogy a könyv sajátjai?! Wahhh. :D 
- DEG: basszus, hogy ez a figura most még nagyobb rejtély lett... Ki ő? Most akkor a King alakja, vagy nem?
- Dancer szívbetegsége... kicsit erőltetett volt. Sajnáltam persze, szorongatta a torkomat a végén. Ugyanakkor nem értem, mert mintha eddig arra játszottak volna, hogy Dancer talán nem is ember, hanem valami más... Emlékeztek, hogy a ZEW-k ugyanúgy kerülték, mint Barronséket? 
- Jayne turning Seelie prince - whoa, ez meglepő volt (lesz?)
- Mac turning Fae, Mac becoming the Fae Queen - még nagyobb WOW és hát a Khaleesi-s idézetért köszönet még egyszer. :D
- Song of making - kicsit egyszerűnek tűnt a megfejtése (na persze kellett hozzá egy olyan matematikai és zenei összefüggéseket könnyedén átlátó zseni, mint Dancer...) és a másik felének megszerzése is... Persze az utolsó fejezet tükrében... Cruce már akkor tudta, hogy van egy egérút számára. De vajon hogy menekült meg a pusztulástól?! Mi a terve?  
- Alina - jó volt vele, de örülök, hogy a könyv mesterkedése miatt bukkant fel, nehéz lett volna megemészteni, hogy mégsem halt meg. Jobb így, hogy visszatették szegénykét a sírba. 
- Sweeper - sajnálom, hogy hozzá nem tértünk vissza. 
- Kat és Kasteo: hát dühöngés a köbön, hogy belőlük semmit nem kaptam már megint! :D De legalább a végén előkerültek. Csak azt nem értem, hogyhogy meg sem említették, hogy Kat terhes? Hónapok teltek el, csak látszania kell már. És vajon tényleg Cruce-é a gyerek? 
- Shazam - Hel Cat! Nem gondoltam, hogy fény derül arra is, mi is pontosan Shazam. Érdekes és kissé visszataszító teremtménynek tartom amúgy, valószínűleg pont így van vele Mac is, de hát ha Dani barátja, hát Dani barátja... Kész csoda, hogy megtalálták annyi év után a Silverekben.
- Az eskü! Mi lesz az esküvel, amit Mac, Barrons, Ryodan és Christian fogadtak?

!!! SPOILEREK VÉGE !!! 

Annyi minden zárult le, és mégis, annyi kis fonalon lehet még tovább szőni ennek a furcsa, veszélyekkel teli, de mostanra már minden rajongó számára otthonos világnak a meséjét... Én várom a High Voltage-ot is. Főleg, ha egy ilyen, egyensúlyban lévő Jada/Dani-t kapunk, plusz mellé Ryodant. Christianből, Jayne-ből, a Nine-ból, Katből is szeretnék még többet látni, és hát egye fene, jöjjön Shazam is. :)



Értékelés: 10/10 Nem tudtam nem szeretni! Számomra egyáltalán nem a lerágott csont érzés volt, és a az előző két kötet hibái sem jöttek elő. Sokkal összeszedettebb cselekményvezetéssel, érdekes fejleményekkel, karakterfejlődéssel, de ami még fontosabb a régi kötetek hangulatával és remek dialógusaival nyűgözött le igazán. Egyszerre volt friss ropogós és mégis nosztalgikus élmény. 

Dudes, where is High Voltage?! :D

Érdekes szavak, kifejezések

fecund - termékeny, bőven termő
posit - állít, rögzít
malleable - fogékony, képlékeny, alakítható
demesne - birtok 
vellum - pergamen
ebullient - forrongó, felhevült, életerős
ensorcel - megbűvöl, elvarázsol
cripes - a kutyafáját!
truculence - vadság
fealty - lojalitás
boon - jótétemény
maudlin - érzelgős, szentimentális
immutable - állandó
unquenchable - olthatatlan
intrepid - merész, elszánt, rettenthetetlen

19 megjegyzés:

  1. Elolvastam a posztodat, bár én az Icednál abbahagytam, és szerintem már nem is fogom folytatni, de kíváncsi voltam, hátha megtudom, mi lett a vége. :D De az az igazság, hogy nem értek semmit. :D Jada meg Dani valami alteregók? Vagy az egyik megszállta a másikat? :O Jaj! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Iced-ban még szó sincs ugye erről, azért nem érted. :)

      SPOILER! Dani hasadt személyiség. A Burned elején bemegy a Silverekbe, és mivel azokat előzőleg Mac és Barrons átrendezték, eltéved egy időre. Évekkel idősebben és a másik személyiségével tér vissza, aki Jada. :) A "vége" még nem is annyira a vége ugye, mindenesetre a Sinsar Dubhot legyőzik, és a világ is megmenekül, annyi az Unseelie-knek. ;) SPOILER VÉGE!
      Nem akarod angolul olvasni tovább? Annyira nem érdekelt?

      Törlés
    2. Szerettem, de gőzöm sincs, mitől, már nem érdekel. Angolul biztos nem folytatom, de ha egyszer kiadnák magyarul, talán már úgy sem. Valahogy az egész műfajból elegem lett. A fura nevek, helyszínek, lények, az egyre vadabb, durvább történet, stb. Valószínűleg változom, és már nem köt le. :)

      Aha, értem, jó szövevényesnek tűnik. :)

      Törlés
  2. Naaa, tökjó poszt volt, és hát még jobb a könyv, egyetértek minden szóval. Majdnem minddel. Mac és Barrons nem nyálas :P Kellett az a kis romantikázás, az én szívem csak úgy repesett tőle:)

    Dani/Jada hasadt szamélyiség: a könyv végén Dani utal rá, hogy valójában nem hasadt személyiség, nem pszichopata, nem beteg, hanem a túlélés érdekében kellett felvennie egy hüvős álarcot, elpakolni az érzéseit egy kid dobozba, mert azok egyszerűen túl sokak voltak számára. Szerintem ez nem ugyan az mint egy hasadt személyiség.

    Tudjuk, hogy a ZEW-ek miért kerülték Dancert, szimpla technilógia, anno perszer a Burnedben van a Feverbornban, nem tudom már, akkor nem értettük, mitől van, és valami misztikusra gondoltunk, de mni vagyunk a hülyék, mert tudhattuk volna, hogy mekkora brainy Dancer...

    Arról nem írtál, hogy Lornak micsoda új (és nem éppen szívmelengető) oldalát ismerhettük meg itt. Nekem az is megdöbbentő volt...

    Szvsz az esküvel nem lesz semmi, mivel a világ megmentődött, a szövetség felbomlott tpk.
    Ugyanitt, hogy a fenében maradt meg Christian úgy ahogy volt? Mert embernek született? Ki érti ezt?

    Katen én is filóztam, hogy basszus, terhes,nem? Hogy lett kigyúrt amazon terhesen? Amúgy Kasteoval heteket töltött el, szerintem olyan 6-8-at, szóval 10-12 hetesnél nem lehet jobban terhes. Kicsit feleslegesnek érzem az egész Kat szálat amúgy, ha kimaradt volna sem lett volna baj, és lehet ezért nem írt már itt róla Moning. Én reménykedtem benne, hogy majd szóra bírja Kasteot vagy valami nagy dolog történik....

    És sok jó dalszöveg idézet volt a fejezetek címében, imádtam! :) "sing me a song of a lass that is gone" - ez pl utalás az Outlanderre, a sorozat főcímzenéjéből egy sor.

    Igazából ha belegondolunk, Mac történet szála és könynen felvehető egy teljesen új vonallal. Szerinted mekkora kihívás lesz ráncba szedni a Seelie-ket, egy emberből lett Seelie Queen-nek Baronsszal mint consort-al.

    Ésésésés, nekem visszajött egy kicist V'lane életérzés is a végén Cruce-szal. De hogy vele mi a manó történt?

    És a Dreamy Eyed Guy, hm...Szerintem ő egy darabkája az Unseelie Kingnek, aki elnyerte a szabadságát, és "kivált". Épp ezért remélem h még felbukkan, és nem csekkolt ki UsK-val együtt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejó, kibeszélős, hosszú komment! :) SPOILEREK!
      Annyira örülök, hogy neked is tetszett! :) Bár én kedveltem a két átmeneti kötetet is, ez korszakokkal jobb lett, és tényleg megint az első 5 rész vonulatához hasonló.

      Dani/Jada - igen, igazából kiderül, hogy nincs akkora törés itt, csak muszáj volt ilyen hideg-ridegnek mutatkoznia, és belebújt nagyon is a szerepbe. Félelmetesebb lett volna, ha valahol át kell switchelni vagy egyikre vagy másikra, vagy ki-ördögűzni belőle... Arra gondoltam egyébként eleinte, hogy majd a Sweeper "kimetszi" belőle Jadát. Elborult fan-teóriák. :D

      Miért kerülték Dancert, én még most se értem? Milyen technológia? Én azt hittem anno, hogy azért, mert Barronsékhez hasonlóan nem ember, hanem valami más. Aztán azt a teóriát állítottam fel, hogy valószínűleg látták, hogy a szívbetegsége végezni fog vele, ergo nincs mit "javítani" már rajta.

      Lor új oldala, mármint a bonecrasher? Hát engem nem lepett meg. A Nine-nak évezredes múltja van, tuti van néhány elképesztő sztorijuk. :D Az tetszett, ahogy Mac kinyírja, meg ahogy tök lazán elmondja Barronsnek. :D Az meg, hogy Jóhoz ennyire kötődött, végülis nem lepett meg, szerintem totál szerelmes lett belé. Daniért is megölte volna Macet pl, nagy érzelmei vannak.

      Hmm, hát kár, az esküért, én annak sokkal több jelentőséget tulajdonítottam eddig. Vér, és ígéret, titkok... meg kifejezetten emelkedett hangulatú, nagy eseménynek tűnt, hogy csak úgy lógjon a levegőben.
      Christiant én se értem... de talán még mindig dominál benne a Keltar rész, és ezért maradhatott. Vagy Seelie lesz ő is. Arra számítottam, hogy ember marad, eltűnnek a szárnyak és az unseelie-ség, de ez nem történt meg. Nem logikus, de talán majd kapunk magyarázatot.

      Most hogy mondod, lehet tényleg, hogy csak ennyi hét telt el, szóval nem látszik rajta még... ? Hát, lehet, hogy építgetett azért magának szép izmokat. :) A Kasteóval kapcsolatos fejlemények engem is érdekelnének, szeretném, ha megszólalna. És utána szépen kinyírná a Nine-t egyszer, csak úgy bosszúból, mert wtf, hogy az ő nőjét megölték, most meg mindenféle spiné tud már a titkukról és elintézik azzal, hogy "our code is changing". :D ...

      A dalszöveges fejezetcímek már úgy rémlik az Iced óta mennek. Bár lehet, hogy a Feverbornban nem azok voltak, nem emlékszem. Van, amit felismertem én is, yeah. :D

      Macék története is folytatható, igen, nem lenne rossz azért majd hallani róla a High Voltage-ben, hogy mi lett vele, hogy boldogul Seelie Queenként. :)

      V'lane-t jó volt viszontlátni. :D Hiányzott nekem is, Cruce nem olyan jó. :D Nem tudom mi történhetett vele... kiskapu! UK quits és átvette a helyét... És mindezt biztos abban a 4 órában, amit haladéknak kért. :D Immortal mindenki, meg mindenhol eons passed így meg úgy, de ebben mégis tudtak sietni?! :D

      Szerintem is egy szeletke a dreamy eyed guy, de hogy lett független vajon, mik a céljai?

      Törlés
    2. Az volt, hogy egy kütyüt tett Dancer a bokájára, ami valamilyen frekvencián sugárzott, valami olyasmit ami a Hoar Frost King-nek sem tetszett.

      Vmi fontos még eszembe jutott, de mire végigolvastam a kommentedet kiment a fejemből:D Majd még mondom :D

      Törlés
    3. Nahát, erre a kütyüre hirtelen nem is emlékszem... de nem ebben a kötetben volt, ugye?

      Majd mondd, ha eszedbe jutott. :)

      Törlés
  3. Szia, elnézést a kérdésért- most fejeztem be FeverBorn-t és olvasnék tovább. A kötetnek van még magyarul megjelent része esetleg.

    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kira! Sajnos az utolsó, magyarul is megjelent kötet az Iced volt... Azóta nem fordították le a többi részt, így csak angolul tudod olvasni. :(

      Törlés
  4. Kedves PuPilla! köszönöm a választ.. egyenlőre berzenkedem az angol verzió olvasásától - bár megveszek, hogy tudjam mi is lesz/ lett Csiribivel :D - hogyan találjak meg és egyáltalán...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit! :)
      Csiribi? Hát ő meg kicsoda, Shazam talán? Rajongói fordításban lett ez a neve?

      Törlés
  5. Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy te a könyvet anno honnan rendelted meg?Amazon? vagy van itthon vmi kiadó ahol ellehet érni.
    ( igen rászántam magam h angolul is elolvassam , mivel megtaláltam a 10 részt - ami elv Dani könyve - is és Shazamról még vannak benne infót. Y'rill néven hozza a 10. részben ) és a rajongói fordításban lett Shazam Csiribi. köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen. Itthoni kiadónál szerintem nem lehet angol e-könyveket venni, de sosem néztem utána. Papírkönyvet a bookdepository.com-ról érdemes rendelni, mert ők ingyen szállítanak bárhova.

      Törlés
  6. Szia érdeklődni szeretném hogy megvan ez a rész(9.) magyarul? Kösz a választ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nincsen, sajnos. Az utolsó, magyarra fordított rész még mindig az Iced (a sorban a 6.).

      Törlés
  7. Sziasztok! Esetleg rajongói fordításban sincs meg senkinek a Feversong magyarul? 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos ebben nem tudok segíteni, én csak eredetiben olvastam őket. :)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Szia Eszti! Ha megvan a Feverborn magyarul, akkor légyszíves küld el nekem a voros.monika@gmail.com-ra. Köszönöm

      Törlés