2015. július 13., hétfő

Nő kutyával és holddal

Pacskovszky József-Pacskovszky Zsolt: Nő kutyával és holddal


"A legtöbb ember belép egy életbe, és a haláláig benn marad, mintha nem lenne kiszállás."

Tudtam előre, nem tudom, ne is kérdezzétek honnan, hogy én ezzel a könyvvel nagyon jó barátságban leszek. Nevezzük a női megérzésemnek, de egyszerűen t-u-d-t-a-m! Innentől kezdve meg persze hogy igazam lett. ;)
Modern, friss, izgalmas, szövevényes és hangulatos - igazi csemege krimikedvelőknek. Nemzetközi színvonal  - én aztán pedig kritikus vagyok a kortárs magyar szerzőkkel, sőt, előítéleteim is vannak -, feszes történetvezetés, jó karakterek. 
Skócia, fotózás, alvilág, piszkos pénz, kegyetlen gyilkosságok. Jaj nem is tudok nem ilyen "promo-szövegeket" gyártani róla. :)

A fülszöveg tökéletesen leírja az alapszituációt, amiből csak további bonyodalmak következnek, és Emmának, a főszereplőnek igen változatos akadályokat kell leküzdenie, egyedül, egy ismeretlen kisvárosban, hogy megtalálja a megoldást a rejtélyre. A helyi erők nincsenek a segítségére, sőt, leginkább gyanúsítottként tartják számon, hiszen ő volt az utolsó, akivel Alan Hunter találkozhatott eltűnésének éjszakáján... Nehéz a helyzete, hiszen ő maga is alig ismeri a férfit, nem sok értelmes magyarázatot tud adni a kapcsolatra, a találkára nézve, és a körülmények több mint gyanúsak... Hamarosan aztán kiderül, hogy Alan nem is Hunter, hanem Henderson, majd a buliba belekeveredik egy fémtáska, benne egy rakás pénz, egy helyi bolond lány, egy iraki bérgyilkos és egyéb sötét, politikai-üzleti üzelmek. 
Tényleg átverősen indítanak a Pacskovszky fivérek, romantikus szín, romantikus gondolatok, de nem tart soká, hogy átváltson a regény vérbeli krimibe, és a cselekményszálak hamar besűrűsödnek. :) Érdekes alakokkal operáltak, mindenkinek voltak piszkos kis titkai, furcsaságok vagy érdekességek a személye körül, legyen az akár egy megbolondult apa, egy titokzatos szindrómában szenvedő szerető, nimfománia, csalások... Mindemellett pedig érdekes szál volt Emma barátnője, Anita is, kicsit sajnálom, hogy az nem lett felgöngyölítve teljesen, ugyanakkor örülök, hogy Emmára fókuszálhattunk, és inkább érdekelt az ő sorsa, nagyon drukkoltam neki. 

Tetszett nagyon a helyszín, Kirkcaldy, Kinghorn, Edinburgh - és hogy jól ragoztak a kiejtéshez, külön köszönet! Tetszett a hangulat, tetszett az idő (napok, órák) szerinti sűrű tagolás, a feszített tempó - kb. két hét alatt játszódik le az egész, nem számítva persze a 10 évvel ezelőtt történteket. Nem éreztem túlírtnak, és nem éreztem laposnak sem sehol, egy pillanatra sem ült le a történet, filmszerűen pergett, látszik, hogy a testvéreknek volt dolga forgatókönyvekkel.

Forrás
Értékelés: 10/10 Profi! Az utóbbi idők legjobb krimiélménye, egy csomó olyan elemet ötvözött, amiket egyenként szeretek az ilyen sztorikban, itt pedig halmozva kaptam a jót! :) Jó volt a megérzés - köszönöm, ó, drága megérzés! -, ahogy megfogott a külcsíny, ugyanúgy beleszerettem a belbecsbe is. Pacsi a Pacsyknak! :) Írjatok még! :) 
Még az is lehet, hogy bekerül az idei top 5 -be! :) A PuPi-krimi archetípusa. :D 

Kiadja az Agave. Rendeljétek meg >itt<!


Fülszöveg: "Magányos nő kutyával és holddal – ezt a címet adja képének Alan Hunter, aki a huszonéves Emmát lopva lefényképezi egy zord skóciai szigeten. A magyar rendőrnő és a skót fotós hamar megtalálja a közös hangot, mégis tíz év telik el, mire ismét találkoznak. Emma főnöke parancsára a magyar rendőrség képviseletében vesz részt egy londoni bűnmegelőzési konferencián, de amint Alan meghívja magához, tüstént otthagy mindent, és Edinburgh-ba indul. A nőt a fotós gyertyafényes vacsorával várja, ám egy váratlan telefonhívás elszólítja, és Emma magára marad a tengerparti nyaralóban. S hiába várja Alant vissza.
Az örökké szitáló esőben, az ólmosan szürke novemberi ég alatt Emma maga ered a férfi nyomába. A Londonból még idillinek ígérkező utazás hamarosan rémálomba fordul: egy felkapaszkodott üzletasszony, a civil életben a helyét kereső visszavonult sportsztár, kétes alakok, lecsúszott egzisztenciák, megkeseredett és jobb sorsra érdemes emberek kusza viszonyai, sötét üzelmei labirintusában kell Emmának boldogulnia. A tét pedig már nemcsak az, hogy megtalálja a férfit, akitől zsákutcába futott élete fordulatát reméli, hanem hogy ő maga életben maradjon. 


A Pacskovszky fivérek bemutatkozó regénye rózsaszín felhős romantikus történetként indul, ám a komor hangulat, a baljós előjelek, a szereplők rejtett szennyes szándékai hamar kizökkentik az olvasót a komfortzónájából. A krimi, noir és thriller elemek alkalmazásával a regény igazi műfaji bravúr, hiánypótló a hazai szórakoztató irodalomban."

6 megjegyzés:

  1. akkor ezt eldöntötted, kell majd nekem is. :))

    VálaszTörlés
  2. ajándékba vettem (látatlanul) egy nagy de kritikus krimirajongónak. nagyon jókat mondott róla, úgyhogy a tiéddel együtt el kell higgyem:)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Jó kérdés... te nem vagy egy nagy krimis, nincs benne sok lélektan, de nagyon izgalmas és a karakterek is változatosak. :) Segítettem? :D

      Törlés
  4. Hm, eddig kételkedtem, akarom-e én ezt, de akkor lehet majd könyvtárból a magamévá teszem. :)

    VálaszTörlés