2015. január 1., csütörtök

Összegzés 2014

Elérkeztünk az összegzőposzthoz, amihez most sorra meg vannak nyitva az olvasási listáim, zsákmányok és az előző évértékelés is, hogy mankóként szolgáljanak. Az év könyves szempontból végső soron azt kell, hogy mondjam, nem volt átütő, bár tény, hogy rengeteg jó könyvvel találkoztam, de voltak nagy csalódásaim, emlékezetes felpaprikázódások, és jópár térkitöltő olvasmány, amik helyett olvashattam volna szebbet, jobbat, mást. De ettől lett ilyen hektikus és tarkán összevissza ez az év, amilyen. :) Lássuk kicsit részletesebben:

Statisztika

2014-ben 86 könyvet olvastam el, ez néggyel kevesebb, mint tavaly, összesen cirka 23125 oldal, ami viszont kottára megfelel az előző évi számnak, és kb. 63 oldalt jelent naponta. :) Az elolvasott 86 könyvet linklistával >itt< találjátok meg. 

Angolul olvastam: 33 könyv (38%), ez sajnos kevesebb lett, de igaz, ami igaz, hosszú könyvek is voltak köztük. :)
Mesekönyv: 6 darab volt csak, de egytől egyig kedvesek.
A legrövidebb olvasott könyv közülük került ki: Chu's Day, amivel Miamona idegeit borzoltam, a könyvesboltban elolvasva. :) A leghosszabb könyv pedig Lakatos Levente Aktusa volt, a maga 890 oldalával. 
Sorozatrészek: 10 (11%) - sokkal kevesebb lett, valahogy az egyedülálló kötetekre jobban rámozdultam. Útikönyvek: 4. Recik (e+normál): 11 (12%) - szintén csökkent, aminek örülök, mert a saját kedvemre olvastam inkább, a saját tempómban. A rossz csak az eloszlás volt igazából, mert 5 recit olvastam egész évben, decemberre pedig másik 6 esett, szinte egyszerre... el is úsztam az egyikkel... :) 
Újraolvasás egyáltalán nem volt, ami azért jó, mert legalább egy éves szünetet tartottam a Feverek újrázásával, és ez kellett, hogy nyugodt lelkiismerettel vegyem elő megint őket! :) 

Félbehagyások

Ezúttal külön kategóriát érdemel ki a félbehagyott könyvek kupaca, az előző évekhez képest ugyanis jóval több mindent dobtam félre, összesen 5 könyvet. A legnagyobb szenvedés A skarlát betű volt, rémálmaimban se jöjjön elő újra. Félbehagytam még szégyenszemre egy Szabó Magdát, A régimódi történetet, ami csatlakozik Az őzhöz azt hiszem, és nemigen fogok vele újra próbálkozni. Nem jött be Graham Greene Utazások nagynénémmel című hangoskönyv sem, és Örkény Macskajátéka sem. Az egyetlen félbehagyott, amihez vissza fogok térni Jeff VanderMeertől a Fantomfény, ami kiérdemelte tőlem az év borítója rangot 2014-ben, azonban az őszi egyéb olvasmányok és a decemberi reci-tömeg úgy kiszorította, hogy inkább áttoltam a sci-fi trilógia befejező epizódját 2015-re. De változatlanul lelkes vagyok a befejezést illetően, és kíváncsi, hogy VanderMeer mivel oldotta meg a rejtélyeket (ha megoldotta). 

Top 5

Bevallom egész évben folyamatosan latolgattam az épp olvasott és épp kedvelt könyvek esélyeit, vajon bekerülnek-e majd a top 5-ösbe, és igyekeztem gondosan mérlegelni, nehogy a korábbi élmény elsikkadjon egy friss mellett. 
A 2014-es top 5, sorrendiség nélkül: 


Bár soha nem szoktam ebből az ötből kiemelni egyet, most mégis fogok. A könyvtolvaj ugyanis úgy érzem, mind fölött állt. A könyv elvarázsolt, újra fogom olvasni, és a filmet is szerettem belőle. Egy felejthetetlen történet. 
Legjobb mese: Limpár Ildikó: Emlékek tava.
13 könyvnek osztottam ki 10/10 pontot, és 5-öt jelöltem kedvencnek is, a felső top5öst a Rosie-t leszámítva, plusz a Larger Than Life-ot. :) 

Citromba haraptam

... meglepően sok könyvnél... Sajnos rengeteg csalódás jutott 2014-re, amik közül a mélypontok voltak: 
Rachel Ward: Nem enged a mélység, John Green: Paper Towns, Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás (wáááá), Gillian Flynn: Gone Girl és Gaston Leroux: The Mystery of the Yellow Room, ez utóbbi annyira szar volt, hogy kiakadós posztot se érdemelt meg. 

Kategóriák 

Valahogy ismét sikerült a sokféle közt kategóriákat összehoznom, és jó érzékkel, de teljesen véletlenül együtt olvastam két gyerekkori memoárt, az Ajvét és az Ókutat is. Valamint szeretett szerzőktől is több könyvet olvastam: Rejtőtől (7) és Szabó Magdától (6), Neil Gaimantől (4), Jodi Picoult-tól (3, bár ezek közt kisregény és novella is van) és Georges Simenontól is (3).
Kalandoztam különféle nemzetekhez: Japánba is ellátogattam és afgán szerzőtől is olvastam két könyvet is 2014-ben. 

Események

A Könyvfesztiválra 2014-ben is eljutottam, de sajnos a könyvheti zsákmányolástól távol tartott egy betegség. Viszont ősszel sok-sok jó programom volt: Boldizsár Ildikó, Tari Annamária és Csernus Imre előadásokon is voltam, és egytől egyig nagyon jó élmények voltak. 
A bloggercsajokkal - Pöfi, Titti, Ketket, Miamona, Nita - is jókat garázdálkodtunk év közben, és persze megbeszéljük az olvasmányainkat továbbra is, egyebek mellett. :) 
A virtuális tér eseményei közé tartozik még, hogy szintúgy bloggerkörökben elkezdtük a Témázást, amit természetesen januárban folytatni is fogunk. Beszéltünk már komfortzónákról, dühítő könyves dolgokról, mesékről, irodalmi bakancslistáról, spooky könyvekről és spoilerekről is, de még van néhány jó kis téma a tarsolyunkban. :) 

Zsákmányok

Örömmel jelenthetem, hogy bár a "tudatos vásárlás" éve nem teljes mértékben valósult meg, sokkal kevesebb könyvet vettem és szereztem be 2014-ben mint 2013-ban. A 2014-es könyves zsákmányok száma: 81! :) (v.ö.: 2013 - 101), ebből 30 angol nyelvű, a többi magyar. A 81-ből el is olvastam 21-et, ami teljesen véletlenül tökugyanannyi, mint 2013-ban, úgy fest erre a számra vagyok hitelesítve, a beszerzések számától függetlenül :D A Beszerzés címke alatt megtekinthetők a zsákmánykupacok, havi bontásban. A 81 könyvből 14 volt ajándék, 9 reci (e-reciket nem számolok ide), a többi vásárlás, de kedvezmény nélkül azt hiszem csak a Calderon 2. része került hozzám (impulzusvásárlás :D), és sok szépséghez jutottam "kávéáron", ami szlogenné vált. :) Legdrágább könyv: Mats Strandberg-Sara B. Elfgren: Kulcs - 3500 Ft, a legolcsóbb pedig Isabel Wolff: A Vintage Affair - 180 Ft. 

Blogdolgok

146 bejegyzés született 2014-ben, legtermékenyebb hónap a szeptember volt, 16 bejegyzéssel. Ez részben annak köszönhető, hogy ott lendült be a régi posztok áthozása, a Poszt-turkáló elnevezésű "rovattal", amibe a legjobb, 2012 előtti, a freeblogon szereplő bejegyzések közül válogatok időnként. 
A látogatottság jelenleg 84795-ön áll, ami elképesztő, ahhoz képest, hogy egy éve 38ezernél jártunk még csak. Köszönöm, hogy olvastok! És hogy mit szerettetek leginkább olvasni? Íme a három legnézettebb poszt 2014-ben:

- Legjobb nevek az irodalomban
- Határok feszegetése - kilépés a komfortzónából
- Éjjel-nappal Budapest, avagy a Gyönyörű sorscsapás tragikomikuma

Tervek

Sajnos a több angol mint magyar irány nem teljesült, de ismét kitűzöm célul, hogy több könyvet fogyasszak angol nyelven 2015-ben, mint magyarul, de legalább azt, hogy a 2014-es 33-nál több legyen ez a szám. Továbbra is szeretnék megfontoltan vásárolni, és keveset recizni. Azokat a könyveket szeretném olvasni, amiket én választok magamnak, és amik régóta várnak. Természetesen fogok várólistát csökkenteni idén is, és sok egyéb itthoni olvasatlant is el szeretnék olvasni, többet, mint eddig bármikor. Bár tudom, hogy lesznek biztosan jó és érdekes új megjelenések, igyekszem tényleg csak azokra elcsábulni, amiket mindenképpen szeretnék  a magaménak tudni. Szeretném idén letudni régi tartozásaimat, az olvasatlan Rowlingokat, Csernusokat, Picoult-kat és Bulgakovot is, mert már évek óta ígérgetem, hogy elolvasom. Elolvasom Jonas Jonasson második könyvét is, reményeim szerint, valamint a Calderon 2-t, és nekivágok az Otoriak történetének és a Szent Johanna Giminek is. Fix olvasásnak tűnik a Burned is, ami januárban érkezik. De fogok határokat feszegetni is, hogy mikkel, egyelőre titok. ;)

Boldog és jó könyvekben, jó olvasmányélményekben gazdag új évet kívánok mégegyszer! 

(A képek illusztrációk. Forrás: www.weheartit.com)

25 megjegyzés:

  1. Jó ez a statisztikai megközelítés. :) A 86 könyv számomra elérhetetlennek tűnik, és ezért irigyellek. :) De most már kezdem érten, miért szerettek sokan ilyen év végi summázós posztot írni. :)

    VálaszTörlés
  2. De szép számok :))) gratulálok az évedhez!!! bevallom én a felpaprikázós posztjaidat is nagyon szeretem, mert annyira jól szórakozom rajtuk, még ha neked biztos, sok könyv ezek közül hajtépést jelentett :D Kíváncsi leszek a jövőre tervezett könyveidből majd melyik hogy fog tetszeni, On Sai regényeket én is tervezem idén olvasni, de nem írtam le sehol, mert sosem tudom, hogy mikor jutok odáig. De annyi jót olvastam róla nálad, meg a többieknél is, hogy már nagyon izgatott vagyok, hogy belekezdjek a sorozatba. Még egyszer BÚÉK! És szuper könyvélményeket kívánok 2015-re!

    VálaszTörlés
  3. tényleg nagyon mozgalmas éved volt. jó hosszú posztot tudtál írni belőle. :D
    én el is felejtettem összeszámolni, mennyi könyvet vettem, de sztem bőven 20 alatt maradtam. (amit kisnimának vettem, azt nem számolom, pedig párat majd abból is jó lenne elolvasni)

    VálaszTörlés
  4. Neked is szép, sűrű éved volt, gratula hozzá.:) Bulgakovot majd olvashatjuk együtt, hogy én attól mennyire félek!:D

    VálaszTörlés
  5. BÚÉK Pupi! A 38% angol nyelven nagyon jó, pláne ha azt nézzük, hogy nekem hármat sikerült egész évben... Igyekszem felnőni hozzád jövőre. :)
    U.I. A Burnedöt én is nagyon várom!

    VálaszTörlés
  6. Bulgakovtól ne féljetek, csajok, én mondjuk semmire nem emlékszem a Mester és Margaritából (arról van szó egyáltalán?:D), de a hangulata rémlik, és az vicces:)
    Emlékszem, hogy tavaly a top5-ödből négyet imádtam, most is ugyanez a helyzet, a Rosie Projectet még nem olvasom, de fogom! (Tavaly a tiédből A százéves ember... volt az ötödik, amit akkor még nem olvastam, azóta már a fele megvolt, és nem tetszett:))
    A körbeposztok témái tök jók voltak (a címükben levő szavak zavartak csak, mert ilyen kis hülye az agyam:D), jövőre is várom őket!:)
    Az angolul olvasáshoz hajrá, a magam módján ehhez én is csatlakozom :)

    VálaszTörlés
  7. Reea, köszi! Nem olyan elérhetetlen, vannak akik nálam sokkal többet is elolvasnak, de mit csináljunk, élni is kell két olvasás közt :D

    Zakkant, igen, szeretitek a paprikás posztokat, már külön kategóriát is kellett nekik csinálnom. Nem bánom ha néha beficcen egy, kidühöngöm magam és megyek tovább... Plusz ha nem lennének ilyenek, nem értékelnénk annyira a jó könyveket ;)
    On Sai nagyon jó, szerintem imádni fogod, Calderon egy nagyszerű karakter és vicces a könyv. :) BÚÉK neked is! :)

    Nima, haha, bocsesz, a nem annyira érdekes bekezdéseket ugord át :D 20 alatt, ejha, én a 60 alattnak örülnék idén. :)

    Amadea, ha félsz Bulgakovtól, akkor bátran gondolj arra, hogy én angolul fogom olvasni :D Egyébként nálad én is javasoltam már, hogy olvassuk együtt ;) Szólj, mikor szeretnéd. :)

    Thymiherba, BÚÉK neked is! :) Hát, lehet, hogy jó, most hogy mondod, végülis online korszakom előtt se olvastam soha ennyit angolul egy évben. De mégis, egyszer szeretnék már 50% fölé keveredni velük. Csak úgy. :) Ahh, a Burned!! :) Várom én is nagyon! :)

    Katacita, köszi, én nem félek tőle annyira, csak régóta tologatom, és Apukám állandó nyomás alatt tart, hogy elolvastam-e már :D Ja igen, a MM-ról van szó. :) Húú, ha ez a tendencia, akkor lehet, hogy a Rosie-val óvatosan kéne bánnod :D amúgy szerintem tetszeni fog, de ha mégse, hát elárulom kulisszatitokként, hogy a Rosie helyét először az Ozeki könyv foglalta el... :)
    Remélem az idei körbeposztok tetszeni fognak, lehet majd csatlakozni ;) Hajrá az angolul olvasással!

    VálaszTörlés
  8. Itt is leírom, hogy imádom a statisztikázós posztokat olvasni, bár én nem tudnék ilyet összehozni :) Most sebtiben elkezdtem gondolkodni a zsákmányainkon, de 100 könyv magasságában feladtam, még jó, hogy nem vezetünk nyilvántartást a beszerzésekről :)
    Gratula a soksok olvasott és jó könyvhöz (a 86 könyv nekem elérhetetlennek tűnik...)! Angolul olvasásod irigylem, de hát a saját lustaságomnak köszönhetem, hogy nem megy, majd tán egyszer... Bulgakovtól meg tényleg ne féljetek ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök jó, akkor valaki szereti a számaimat :D Én még mindig a molyon vezetem a zsákmányokat, a Gr polcait nem tudom megszokni, így könnyű számon tartani. Volt azért pár nyúlfarknyi a 86-ban :) :)
      Hajrá, bátran olvass te is angolul, és mi meg nem fogunk félni Bulgakovtól! Deal? :D

      Törlés
  9. Jaj, nálam is ezer minden meg volt nyitva, tisztára, mintha a szakdolimat írnám, vagy ilyesmi... :D Csak annál persze ezerszer jobban élveztem. :)
    Ne hari, hogy ezt mondom, nem vagyok vele egyedül, mi nem bánjuk annyira a felpaprikázódásaidat :D
    Te is ugyanannyit olvastál, mint tavaly? Hát ez lol :D Váááá, Chu's Day :D :D
    Óóó, A könyvtolvaj! Repes a szívem! :')
    "letudni régi tartozásaimat" - ezt annyira nem hangzik jól, több lelkesedést porfavor! :D
    Jonas Jonassont de jó, hogy említed! :)
    Fúú, nagyon kíváncsi vagyok a te határfeszegetéseidre, mert te már így is nagyon bevállalós vagy. :)
    BÚÉK drágaságom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szakdolinál mindenesetre élvezetesebb volt! Tegnap csináltam egy költségvetést is, azzal is jól elvoltam, és megírtam kézzel is a kis listáimat a határidőnaplómba. :) Onnan is ki fogom húzigálni pl. a vcs-tagokat :D
      Ugyanannyit, oldalra, számra kevesebbet (de erről az Aktus tehet biztos :D)
      A könyvtolvaj, igen, és neked köszönhetem! :) Ha lett volna top karakterek rész, ami nálad van az összegzésben, abszolút nyertes lenne Hans Hubermann. :)
      Ez a letudni régi tartozásaimat örömteli lesz, ne izgulj, hisz Rowling, és egyéb kedvenckéim szerepelnek benne, akiktől botorság tologatni bármit is. :)
      Bevállalom szerintem idén a .... najójó, nem spoilerezek. ;)
      Én arra vagyok kíváncsi,vajon lesz-e paprikás poszt, idén, és ha igen, vajon miből? :)

      Törlés
    2. Nekem köszönheted ♥ Olyan boldog vagyok, hogy néha én is vissza tudok adni valamit, nem csak folyton csenni! :)
      Megnyugodtam, hogy örömteli lesz a "letudás" :D
      Bevállalod a mit, mit, mit? Ehh... most hogy aludjak majd? :P
      Ide a rozsdás bökőt, hogy lesz paprika! :D Még az is jobb, mint a lagymatag, semmilyen élmény, nem? :)

      Törlés
    3. Jaj ne viccelj már, ez egy adok-kapok, kölcsönös dolog, és nem csak a könyvek fizikális kölcsönzése miatt. ;) :)))
      Bevállalom aa... nana, nem árulom el, most én is hallgatok, mint a sír! :)
      Persze, annál jobb, bár néha már nagyon elegem van az olyan könyvekből olvasás közben... máskor meg feltámad a perverz vágy, hogy na, hibázzatok még benne, hadd legyen még mit szétkapnom XD... de sose tudom előre megmondani, hisz pl. a Holtodiglannak is pozitívan álltam neki, és nagyon vártam az olvasását.

      Törlés
  10. Csatlakozom: ne féljetek Bulgakovtól, mert nagyon jó! Idén nálam is felkerült a várólistára, ráadásul egy dupla regényével :).
    A hat Szabó Magda nagyon szép és úgy látom, vannak még itt közös kedvencek (A Segítség, Nálad The Help pl.).
    A tudatos vásárlás nálam is cél, úgy látszik, ezt sokan kitűztük magunka elé :).
    Hajrá és sok sikert a tervekhez! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igenis! :)
      A hat Szabó Magdával csak az a baj, hogy már nem sok maradt az életműből. :) A Merszi, möszjőt láttam dicsérted, azt szeretném elolvasni, meg a Megmaradt Szobotkának-ot is. Sőt, Szobotkától is szándékozom olvasni majd. :)
      A Segítség nagyon-nagyon jó könyv, imádtam!
      A tudatos vásárlást már kitűztem egyszer, de az egyre tudatosabbat mindig ugyanúgy ki fogom tűzni, és reméljük évről évre jobb lesz! :)
      Köszi!

      Törlés
    2. A Merszi, Möszjő nem a szokásos regény, ez a különlegessége, de tényleg csak ajánlani tudom. Szobotkát majd én is szeretnék olvasni, de ez még nálam is a jövő zenéje.
      Meglátod, idén nagyon tudatos vásárlók leszünk ;).

      Törlés
    3. A Mester és Margaritát jó is, hogy említitek, már mióta tervezem újraolvasni. Pedig gyakorlatilag sosem szoktam újraolvasni... Szóóóval, ez is mutatja, hogy tényleg nem kell tőle félni :) (Vagy csak nekem van ilyen furcsa vonzódásom az oroszokhoz...)

      Törlés
    4. Igen, igen, ez különlegesebb, bár néha úgy érzem, mindegyik Magda különleges a maga nemében. :)
      Remélem is, hogy tudatosak leszünk! :)

      Törlés
    5. "Ne féljetek Bulgakovtól" - ez pólóért kiált! :D

      Törlés
  11. Tudom, hogy nem ez a bejegyzés lényege, de nagyon cuki képeket találtál! :))

    Vicces olvasni, hogy mindenki azon bánkódik, hogy csak 3-4-5 angol nyelvű könyvet olvasott, te meg azon bánkódsz, hogy csak 33-at. :D De ezt ne vedd bántásnak, csak érdekes, mindenkinél mennyire mások az arányok.

    Én is örülök, hogy mind online, mind élőben jókat tudunk mindenféléről beszélgetni, ezt a jó szokásunkat érdemes 2015-ben is megtartani. :) Amúgy Bulgakovtól nekünk is megvan itthon a Mester és Margarita, nekem is el kéne olvasni már... Na majd lehet 2015-ben én is csatlakozom hozzátok. :)

    VálaszTörlés
  12. De imádom olvasni ezeket az év végi összegzős posztokat! :) Nem semmi az a 33 angol könyv, ha egyszer egy ilyen arányt produkálnék, nagyon boldog lennék. Amikor angolul olvasok, mindig megfogadom, hogy többet fogok, mert nagyon élvezem, aztán valahogy csökken a lelkesedés vagy csak győz a lustaság, merthogy azért magyarul könnyebb :)
    A témázós csapatotoknak nagyon örültem, meg a felvetett témáknak is. Nem győzök hálás lenni a komfortzónásnak, ez miatt próbáltam ki a sci-fit és bejött, idei év tervei között van még több olvasása :)
    A top 5 válogatásod nálam is top-os, egyet leszámítva, de azt egyelőre nem olvastam.
    És a pszichós előadásokról szóló posztjaid pedig kimondottan kedvenceim voltak tavaly, szóval remélem, hogy idén is lesz :D

    VálaszTörlés
  13. A határfeszegetésedre kíváncsi vagyok. Egyébként egyszer lehetne arról is körbeposzt, hogy a blogon kívül ki hol hogyan és miért vezeti az olvasmány/beszerzési listáit és aztán azokat hogy hasznosítja. Mindig érdekelt, mások miként élnek a lehetőségekkel.

    VálaszTörlés
  14. A skarlát betűre egy kicsit összerezzentem, de be kell látnom, hogy ha nem lenne hozzá erős személyes kötődésem, lehet, hogy nekem sem tetszene annyira.

    (Az a fonalas macska annyira cuki :D Vissza-visszanézem, és nevetek :D)

    VálaszTörlés
  15. Nita, köszi! azt a macskuszt kiváltképp szeretem, de látom Síontannak is ő lett a lieblingje. :)
    Jaj, nem akarok nagyképűnek tűnni az angolos siránkozásommal, mert valóban igaz, hogy sokan a töredékét olvassák ennek a számnak angolul, mégis, a saját mércémhez mérem magam ebben. És hát, imádok angolul olvasni. :))
    Gyere, csatlakozz a MM-csoporthoz! :D

    Nikkincs: én is szeretem a sok-sok évösszegzőt olvasgatni, nézegetni, kinek mi volt a top, mi okozott csalódást, és egyáltalán, milyen volt az év. :) Remélem idén is lesznek jó kis pszichológia előadások, és ha engem érdeklő téma vagy előadó lesz, megyek megint. :)) Örülök, ha tetszettek a posztok! :)

    Lobo, majd igyekszem borzolni a kedélyeket :D Persze megesik, hogy eltérek az ütemtervtől. Az a helyzet, hogy szerintem nem sokan vezetjük ezeket máshol, de majd felvetem. :)

    Síontan, sajnálom, a skarláttal nagyon nem klappoltunk, és inkább félredobtam...

    VálaszTörlés