2014. november 27., csütörtök

Könyvszeretők sirámai

Theodorától kaptam egy kitölteni való kérdőívet, ami a könyvszerető emberkék különféle világrengető problémáiról szól. Mert az a jó, ha nincs igazi probléma épp, és a legnagyobbá az válik, hogy mit válasszunk ki a végeláthatatlan és egyre növekvő várólistánkról. 


1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?

Nagyon nehéz, mert mindig tolakszik valami, de közben tolakszik három másik is, vagy épp egy kölcsönkönyvet kellene előbbre venni, hogy visszaadhassam a tulajdonosának. Változó, hogy mi alapján döntök, gyakran csak spontán, de néha azért figyelem, hogy például mit tettem a várólistacsökkentésbe, illetve vannak amikre esetleg újra felhívja valami a figyelmem, és hirtelen prioritást kapnak. A megfilmesítések jó motiválók, mert én a könyvet a film előtt olvasó típus vagyok. 


Még az összképhez hozzátartozik, hogy nagyon hosszú könyv után szeretek valami rövidebbet fogni, illetve komorabb után néha pont hogy nem vidámra, hanem újabb komor-komoly könyvre vágyom. 

2. Már elolvastad több mint a felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod?

Hmm. Sajnos sokszor elkövettem azt a hibát, hogy folytattam, de igyekszem leszokni erről, mert eddig mindig rossz vége volt. Viszonylag ritkán hagyok félbe könyvet, évi egy-kettő jellemző. 

3. Közeledik az év vége és igencsak távol vagy az olvasási kihívásod teljesítésétől. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?

Megpróbálok, de csak ha reálisan behozható az esetleges hátrányom, és ha tényleg van kedvem csinálni. Hogyan? Hát gyorsan elkezdem olvasni az egyik kihívásos könyvet :) 

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói.nem.egyeznek!!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?

Bosszant ugyan, de általában túllépek rajta. A polcon úgyis a gerincük látszik, és amúgy is, két hét alatt megszokik bármit az ember. :D Angol könyveim közt van egy rakás ami különféle kiadós, szóval eleve vannak szerző-sorozataim, amik nem egyformák. Volt már olyan is, amiből large printet kaptam, és aztán a következő kötet meg egy mass market paperback lett, hát őket meg se kíséreltem egymás mellé tenni. 

5. Mindenki imád egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet?

Az egész világgal, természetesen! :D 

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mit kezdesz magaddal?

Zsepit elő! Nem jövök annyira zavarba ilyesmitől. Ember vagyok, vannak olyan érzések, amik néha túlfolynak a szemeimen is. :) 

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?!

Bőgni ezen? Ugyan... Előfordult már, hogy újraolvastam az előző részt, vagy akár részeket, de volt olyan is, hogy nem, és mégis felderengett az új rész olvasása közben. Amióta a blogot vezetem, a saját bejegyzésemet is olvastam már vissza felfrissítésképpen. 

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet?

Azt hazudom másnál van, aztán majd elfelejti ;) Ez csúnya, de hatásos. 


Egyébként természetesen a hozzám közelállóknak mindig szívesen kölcsönzök. ;) 

9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”?

Csinálok valami mást. Pl. kitöltök egy ilyen kérdőívet! :D Vagy fogok egy hatodik könyvet, ami visszalendít az olvasásba. 

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?

Amiért tényleg haldoklom, azt biztosan megveszem előbb-utóbb. Viszont érdemes néha kivárni, mert lehet hogy elmúlik az a haldoklás, és kiderül, hogy csak átmeneti volt. ;)

11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon, mire elolvasod őket?

1 hónap és 5 év közti időtartam :D Ez vicces, de így van. 

A képek forrása: www.weheartit.com
Akinek van kedve, nyugodtan töltögesse a blogján a kérdőívet. :)

11 megjegyzés:

  1. A kezdőmondatod nagyon bölcs (és cuki az első cicás kép).
    Annyira tetszik, hogy nem problémázol a dolgokon, nem csinálsz bolhából elefántot (pl. filteres tea, könyvön sírás).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Jaj azok az olvasós cicák... tiszta szerelem! :)
      Van azért, amivel fel lehet húzni, de igyekszem pont ezeken nem idegeskedni, mert az elrontja a kedvenc hobbimat ;) Egyszer egy előadás közepén fejeztem be könyvet és bőgtem rajta. :D :D Vicces lehetett így visszagondolva, bár nem tudom a prof észrevette-e. :)

      Törlés
    2. Vagy nagyon meghatónak hitte a mondanivalóját.:)

      Törlés
    3. Az is lehet :D :D Az időutazó felesége volt a könyv amúgy :)

      Törlés
  2. "A megfilmesítések jó motiválók, mert én a könyvet a film előtt olvasó típus vagyok. " :)))
    Én is milyen jól jártam hogy a megfilmesítés a kezembe adta a Holtodiglant ;)

    VálaszTörlés
  3. Milyen cseles a kis hazugságod a kölcsönadós témában :D
    Közben rájöttem,hogy én magamnak nem adnék kölcsön könyvet, főleg amióta Lajos Csillagromboló is a háztartásunk oszlopos tagja.
    A cicák nagyon szeretnek olvasni, ahogy az első rajz is mutatja :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :$ Azért nem sűrűn alkalmazom. :)
      Jó ég, Lajos a csillagromboló :D :D Az én cicáim inkább mindig rátelepedni szerettek a könyvre, de akár a tanulnivalóra, füzeteimre is - ami tök jó, mert lehetett mondani, hogy hát a macskától nem tudok tanulni! :)

      Törlés
    2. Az enyémek is főleg ezt csinálták, amíg bent laktak. Egyszer meg, amikor a négy kicsi (ekkor kezdődött az invázió, addig 2-3 macskánk volt) még a szobámban lakott, eltűnt. Nem látszottak sehol, pedig be volt zárva az ajtó. Aztán az egyik polc mögött hallottam valami motozást, aztán az óbégatásomra feltűnt egy álmos cicafej. Bebújtak a könyvek mögé.:)

      Törlés
    3. Valamiért vonzódnak a könyvekhez a macskák :D és a könyvszeretők meg a macskákhoz, hogy van ez?! :)

      Törlés