2013. december 5., csütörtök

Ó, Bernadette...

Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?


Vannak könyvek, amik hívogatják az embert, akkor is, ha vajmi keveset tudsz a tartalmukról, a fülszöveg semmitmondó, és a borító is harsány és színes ... és mégis, tudtam, hogy Bernadette jó társaság lesz. Mesélni róla? Nehéz, de örömteli feladat. Miről szól? Egy zizi családról, akik mégis normálisabbak, mint a társadalmilag normálisnak elkönyvelt emberek. Egy hihetetlen élettöredékről, ami mégsem olyan hihetetlen, mert az élet bizony könnyedén, csettintésre dobál ilyen és ehhez hasonló forgatókönyveket. Egy kedves lányról, és kapcsolatáról anyjával, tűzön-vizen át. És még Seattle, Microsoft, robotok, építészet, újrahasznosítás, düledező otthon, és az Antarktisz - mindez levelek, emailek, rendőrségi jelentések formájában tálalva. Nos, mi mást is mondhatna rá az ember ez alapján: érdekes. :)

A Branch család életébe akkor csöppenünk bele, amikor lányuk, Bee hamarosan bentlakásos iskolába költözik, és kitűnő bizonyítványa ürügyén akármit kérhet szüleitől. Az okos, életrevaló kislány pedig azzal a képtelen ötlettel áll elő, hogy utazzanak el családostul az Antarktiszra. Talán pont a helyzet képtelensége miatt végül egyik szülő sem tiltakozik, és kezdetét veszik az előkészületek. Bernadette persze aggódik, hogy fogja kibírni a sok másik emberrel összezárva (amikor egyébként is elég antiszociális, utálja a környékbeli anyákat - van is miért -, akiket szúnyogokként emleget), hogy birkózik meg a tengeribetegséggel, honnan szerez sokzsebes, praktikus horgászmellényt az útra? Temérdek apróság foglalkoztatja, és az interneten próbál mindent lebonyolítani egy indiai virtuális asszisztensi szolgálat segítségével (Manjula nevezetű indiai hölggyel váltott emailjeit olvashatjuk), miközben apró-cseprő otthoni gondokkal is szembe kell néznie, teszem azt a szederindákkal, amik ellepik a kertet és felnyomják beázó és rogyadozó házuk padlózatát is, és ami miatt Audrey Griffin, a szomszéd szúnyog-anya kész patáliát rendez.
Variáciok szájtátásra :)

Bernadette Seattle-ben egy régi leánynevelő intézet korhadó épületében lakik férjével Elgie-vel, aki a Microsoftnál dolgozik, lányukkal Bee-vel, aki a  Balakrishna nevet kapta a keresztségben, hát igen, érdekes választás, de van alapja :)), és Fagylalt nevű kutyájukkal, aki imádja elfoglalni az első ülést a kocsiban. :) A ház elképesztő... mindenhol fazekak és zsákok fogják fel a beázásokat, a hálószobában régi gyóntatószékek (!) állnak, amit szekrényként használnak, és a padlószőnyeg néha megmozdul egy bekúszó szederindától. 

" A házunk öreg. Éjjel-nappal nyög, recseg-ropog, mitha megpróbálna kényelmesen elhelyezkedni, de nem menne neki."

Bernadette kendőt hord és napszemüveget, mindig sikkesen öltözik, de alig dugja ki az orrát otthonról, az autóból, vagy a lakókocsijából, amit Bee nemes egyszerűséggel Kis-Trianonnak nevezett el Marie Antoinette után. Bernadette korábbi élete azonban érdekes dolgokat rejteget még... MacArthur díjas építész volt, a zöld mozgalmak pionírja, az újrahasznosítás első előfutára, aki minden létező hulladékot fel tudott használni, hogy építsen, alkosson. Hihetetlenül kreatív, energikus figura. A Csúf Dolog megtörténtéig, és a költözésükig... akkor ugyanis eltörik benne valami... 
Innen hogy jutunk el Bernadette furcsa-hihetetlen és szinte kibogozhatatlan eltűnéséig, és hogy megkerül-e, azt már nem mesélem el, de nincs hiány szeretnivaló apróságokból, távoli földrészekből, idegesítő embertípusokból. 

Olvastatja magát. Rég volt már könyv, amibe ennyire belefeledkeztem, ilyen gyorsan elolvastam, és azt hiszem az adja a különlegességét, hogy több felől támad, ebben is jó, abban is különleges, ez a része is egyedi.... Mert mi is a műfaja? Egyszerű szórakoztató regény, női irodalom? Kalandregény, utazásokkal, pingvinekkel, Antarktisszal? Krimi, eltűnéssel, nyomozással, FBI-jal? Társadalomkritika a szúnyogokkal, a társadalmi normák felrúgásáról, vagy épp arról amikor téged rúgnak jól fenékbe a tisztelt társadalmi normák? Humoros szatira? Regény a kreativitásról és az egyediségről? 
Mind. Ennél egyedibb hangvételű könyvet keveset olvastam, és bár lehet hogy van, akinek laposnak tűnhet, engem annyi minden gyönyörködtetett meg, és fogott meg benne, hogy sorolni is sok. 

Seattle suburbs 

A karakterek például; Bernadette a maga bohókásságával, elfojtott kreativitásával - nekem tetszettek a későbbi magyarázatok, bár meg kell hogy mondjam végig sajnáltam szegényt, a Csúf Dolog, és a többi, kisbetűs csúf dolgok miatt is. Szerintem nem őrült, sokkal őrültebbek a körülötte lévő rosszindulatú emberek, akiket a társadalom normálisnak aposztrofál. Bernadette egyéniség, és lebegjen bár néha két centivel a föld fölött, legyenek tébolyult ötletei, járjon kissé más rugóra az agya, nekem szimpatikus volt, és tetszett az életszemlélete. Külön örültem annak, hogy úgy éreztem ha csak egy hangyányit is, de hasonlíthatok rá - nagy hévvel támogatom az újrahasznosítást, még az ablakos borítékokból is külön kitépkedem a fóliát, és kerülgetem a szelektív szemetet minden nap a konyhában Azt meg ne is emléítsük, hogy a regényben is leírt embertípusok miatt hasonlóan antiszociális is vagyok néha :) Tetszettek az ötletei, a kivételessége, az egész egyénisége. Szívszorító volt azt olvasni, hogy néhányan egy pöccintéssel, és minden lelkiismeretfurdalás nélkül hogyan rombolják le álmainak egy jó részét. 
És meg kell hogy mondjam, szeretnék ilyen anya lenni. Dilis, de pimaszul különleges.
Pingvin. Jegesmedve nincs. :)

Bee kedves, szorgalmas és nem utolsósorban nagyon talpraesett. Szerettem a köztük lévő kapcsot. Szerettem ahogy visszaszólt. Szerettem hogy nem adta fel. Még azt is, ahogy a Kis-Trianonba zárkózott. :)
Elgie, a férj ronggyá dolgozza magát a Microsoftnál, főleg a Samantha 2 programon, sikeres is, és TED-beszédének is csodájára járnak. Nem tartom rossz embernek, csak olyannak aki néha megfeledkezik a prioritásokról, és aki néha megbotlik, de akkor nagyot. 

Kattintásra megnő!
Ritka az olyan könyv, ami ha csak részben is, de az Antarktiszon játszódik... Egzotikus, izgalmas, és szokatlan. Pingvinek, Palmer állomás, McMurdo, tengeribetegség, és a kék és szürke minden árnyalata egy helyen, ahol nem is megy le a nap. 

Azt hittem a vége úgymond "megnyugvást" fog hozni, de inkább továbbra is "lendületben tartott", adott valami plusz üzemanyagot, amivel én magam is könnyedebben csináltam végig a napom, mert közben ott járt a fejemben Bee, Bernadette, a szederindák, a szúnyogok és az Antarktisz jege. Kedvem támadt emaileket írni, és átragadt rám Bernadette csapongó stílusa, és hirtelen csak úgy, élveztem az életet, még azt is, ahogy a kukát húzom az udvaron, hogy körbenyávog a macska a kajáért, hogy szétfagyott a ház sarkán lévő üveggömb lámpa és szinte felrobbant, hogy lerohadt a kocsi, hogy nem találjuk a garázskulcsot reggel :)... minden olyan Bernadette-es fénybe került, és ettől inkább felfelé, mint lefelé görbült a szám. :) Már ezért megérte. 

Értékelés: 10/9,5 Különleges könyv, különös emberekről. Családi dráma, krimi és szatira egyben. Hol megfagyasztja a szíved, hogy a legnagyszerűbb lélekmelegítő, hol nevetésre késztet valami triviális aprósággal. :) Nehéz leírni miért is olyan jó, de ha már kézbevette az ember, lehetetlen letenni.  Olvassátok. 

11 megjegyzés:

  1. Jó kis post lett.:))
    Örülök, hogy tetszett, én is így jártam a könyvvel. És annyira lélekemelő volt olvasni, annak ellenére, hogy vannak benne nem éppen vidám dolgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Élvezet volt olvasni a könyvet, és megírni a posztot is :) Igen, érdekes, hogy nem egyértelműen pozitív, mégis olyan felemelő egészében. "Az életnek nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy csodálatos legyen..." :)

      Köszi a posztajánlást is!

      Törlés
  2. Tényleg szuper bejegyzés, nagyon tetszik! És örülök, hogy ez a regény ilyen osztatlan sikert arat. Antarktiszt akarok még, még!

    VálaszTörlés
  3. Ajj, de szuper poszt lett. :D Ha nem olvastam volna, most biztos hogy elszaladnék az első könyvesboltba érte. :D

    VálaszTörlés
  4. De jó lett :) örülök, hogy neked is tetszett :)

    VálaszTörlés
  5. Erre a könyvre én is kíváncsi vagyok, akárcsak szeee :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi csajok! Szeee, neked különösen ajánlom, imádnád! :)

    VálaszTörlés
  7. Most még jobban örülök, hogy megkaptam tőled a könyvet. :))

    VálaszTörlés
  8. de jó :) angolul már megvan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Szeee, remélem írsz majd róla!
      Nita, neked is jó olvasást! :))

      Törlés