2013. december 16., hétfő

Infinity

Rachel Ward: Numbers 3. - Infinity


A Számok-sorozatot eddig magyarul olvastam, de amióta nemrég a YA-gyűjtős posztban megemlítettem és ajánlottam a történetet, elfogott az érzés, hogy tudni akarom a végét, így aztán úgy döntöttem nem várok tovább, és angolul vettem kézbe a befejező epizódot. 
A kötetek tulajdonképpen elolvashatók magukban is, de így egymás után szép kerek egész lesz a sztori. Az alapkoncepció az, hogy vannak bizonyos emberek, akik látják a többi ember szemében a haláluk dátumát. Az első részben Jem története bontakozik ki, akit terrorcselekménnyel gyanúsítanak meg, pedig ő csak megment néhány embert, egy közelgő baleset helyszínén... mindezt nagyobb alapokra helyezve a második részben Jem fia, Adam próbál megakadályozni egy katasztrófát, és elejét venni a káosznak, amikor is minden ember szemében ugyanaz a szám jelenik meg...

A harmadik rész egész más környezetben találja hőseinket, poszt-apokaliptikus Anglia, nomád körülmények, sátrazás, napról-napra élés. Adam és Sarah a lány két öccsével és kislányával Miával próbálnak életben maradni, biztonságos helyet keresni a télre. A káosz kezdete óta mintegy két év telt el, Sarah ezúttal Adam gyermekével várandós. Adam szinte mániásan fél attól, hogy "rátalálnak" és hogy üldözik, hisz a tévéközvetítések óta, amikor evakuálásra szólított fel, mindenki ismeri az arcát... Sarah néha érti a félelmét, néha nem, de kiváltképp akkor nem érti Adam miért akar odébbállni, amikor barátságos emberek társaságára találnak, akiknek még gyógyszereik is vannak, sőt egyikük orvos. Sarah télre le akar telepedni, hiszen a kisbaba érkezése is közeleg. 
Hamarosan azonban minden rosszra fordul, a táborban megjelenik ugyanis egy Saul nevű ember két társával, akik Adamet keresik, és hiába a rejtegetés, a mellébeszélés, meg is találják... De vajon mit akarnak tőle? És mit jelentenek Sarah újabb álmai? Látomások? Mia hogyan változtathatott számot, és ennek milyen következményei, kivetülései lesznek? Milyen lehetőségek rejlenek Sarah és Adam közös gyermekében, és hogy tudják őt megvédeni? Rengeteg kérdést vet fel a számcsere, és sok megfejtetlen rejtély lóg a levegőben... 

Egy igazán lendületes, folyamatos feszültségben zajló regényt kaptam, aminek már szinte köze sincs a kezdeti ifjúsági hangulathoz. Véres, kemény és hátborzongató vég, komoly erkölcsi kérdések, érdekes misztikus szál. Tökéletes egyveleg. 
Két narrátorunk Adam és Sarah, felváltva látjuk a történéseket az ő szemszögükből. 

Tetszettek az új karakterek, Saul kiváltképp olyasvalaki, akit az ember zsigerből utál, és viszolyog tőle, mert velejéig gonosz és romlott. 
Mia kibontakozott, már amennyire egy kétéves kibontakozhat, megjelenik képessége, és egyébként egy tündéri gyermek, és nagyon okos is. 

Őrült tempóban zajlanak az események, motoros hajsza, balesetek, élet-halál peremén lebegés, kísérletek, börtön, barlangok a hegy gyomrában, egy elhagyott temető, teli patkányokkal... 
A legfélelmetesebb a barlangrendszer, és a hegy, a legbiztonságosabbnak aposztrofált hely egész Angliában... nem a sötét vagy a bezártság miatt, hanem amiatt, ami odabent folyik, és a rendszer miatt, ami kialakult, és aminek élén olyanok állhatnak mint Saul, vagy Newsome doktor. 
Hátborzongató az egész, a számlopás, és a lehetőségek emögött. Rachel Ward jól megragadta ezt az elemet, és a sorozat legerősebb darabja lett ettől az Infinity

A stílus kiforrottabb lett, nem voltak döccenők, nem volt túllihegve semmi, és egyetlen technikai bakit leszámítva (kivisznek egy papírt a szobából, amin fel is háborodunk, utána mégis egyszercsak mutogatjuk ugyanazt a papírt a szobába lépőnek ?! - az ilyen következetlenséget nem szeretem, zavaró), nincs logikai hiba. Az utolsó előtti pillanatban kitaláltam mi lesz, vagy mi lehet az egyetlen megoldás, de ennek ellenére "se lát, se hall" állapotban forgattam az utolsó 20 oldalt is, annyi minden más miatt is kellett izgulni. És bár lezárt a történet, van mit továbbgondolni, és én nem mondanék nemet egy folytatásra sem.

Értékelés: 10/10 A maga műfajában, és az előzményeket tekintve teljesen megérdemli a maximális pontszámot. Vérfagyasztóan izgalmas lezárása ennek a nem mindennapi trilógiának. 

Update: már jön a magyar változat is, Számok - Az örökkévaló címmel, és ezzel a többihez is passzoló borítóval a Főnix Könyvműhelytől:



2 megjegyzés: