2013. július 9., kedd

The Other Mother

Neil Gaiman: Coraline


Amikor nemrég teljesen elbűvölt Neil új meséje, az Óceán az út végén, végigpörgettem magamban, miket is olvastam még tőle, és mit szerettem talán legjobban az előző olvasmányélményig, ami azt hiszem sok ideig felülmúlhatatlan marad Gaimantől. A Coraline-nál kötöttem ki, amire úgy emlékeztem, hogy nagyon tetszett, és rémlik, hogy a filmadaptációt is kétszer-háromszor megnéztem egymás után. Most újra elővettem az ajtós mesét, hogy letisztázzam magammal, valóban az Óceán-e a csúcspont eddig az életműben (persze szigorúan szubjektíven). :) 

2009-ben olvastam először a Coraline-t, és most visszakeresve meg is lepődtem, tudniillik, ez volt az első Gaimenem. Meg mertem volna esküdni, hogy a Csillagpor...

A történetben Coraline és szülei új házba költöznek, ahol létezik egy titokzatos ajtó, ami egy másik világba vezet át. Egy másik világba, ami a létező világ kifordítottja, ahol van másik anyu, másik apu, másik szomszédok. Csak minden egy kicsit twisted, és mindenki gombszemű... 
Amikor Másik Anyu foglyául ejti Coraline-t, ki kell találnia, hogy járjon túl az eszén, szerezze vissza szüleit, és a korábban tőrbe csalt gyerekek lelkeit, és elkerülje hogy neki is gombszemet varrjanak. 

Érdekes módon most, másodszorra nem varázsolódtam el annyira, és lehetséges, hogy tényleg a filmadaptációról őrzök kellemesebb emlékeket. Kicsit vontatott volt, persze jó, de nem nagyon érdekeltek most a mellékszereplők, és a patkányok, elveszett lelkek. 

Értékelés: 10/7 Az ötletet még mindig nagyon értékelem, zseniális az ajtón túli másik világ, ami elsőre csábítónak tűnhet, és a félelmek ábrázolása is, de az emlékeimben jobb volt maga a történet, mint most az újrázáskor megéltem. 

A hangoskönyv változatot a szerző olvassa fel és énekel is benne párszor. :) 

2 megjegyzés:

  1. Tényleg Gaiman olvassa? És énekel? Hát ezt majd le kell csekkolnom... :)
    Ó,sajnálom, hogy 2 pontot vesztett. Ezért nem szeretek én újraolvasni... Úgysem lesz olyan, mint először...
    Annyira jellemző egyébként Neilre (ha már te is csak így... :D), hogy kitalál egy ennyire egyszerű ötletet, hogy gombszem varrás (vagy gyilkos ruhafoszlányok), és olyan horrorélményt okoz vele, hogy míg élek megemlegetem... :)

    Off, de nem tudom máshová:

    tetszik a megújult képed! :) Szép vagy! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is tetszene :) Na igen, néha valóban nem olyan jó ötlet újraolvasni. Kivételt képeznek persze a nagy kedvenceim, amikben tudom hogy nem tudok csalódni (Fever, HP :))
      Ahogy mondod, egy apróság, amibe belerejti a horrort.

      Köszi! Már régi kép, amit kitettem oldalra, egyszer volt a profilképem is azt hiszem :)

      Törlés