2013. július 5., péntek

Iced

Karen Marie Moning: Iced - a Dani O'Malley Novel

Köztudottan bele vagyok zúgva Moning írásába, és imádatom tárgya az egész Fever-sorozat, amiről sok-sok túlcsordulóan rajongó posztot is olvashattok a blogon. Az Iced a Fever series spinoffjának első része, Danivel a főszerepben. És végre valahára eljutottam oda, hogy én is megismerjem, és ne csak az előzőeket olvassam újra és újra és újra... :) Az Iced nem sokkal a Shadowfever után folytatódik, főszereplői azonban nem Mac és Barrons, hanem Dani, Ryodan, Lor, Dancer és Christian. A sztorit pedig három narrátor, Dani, Christian és Kat tolmácsolásában ismerhetjük meg. 

"I’m Dani “Mega” O’Malley. 
I’m fourteen. 
The year was just officially declared 1 AWC, and the streets of Dublin are my home. It’s a war zone out there. No two days are alike. And there’s no place else I’d rather be."



FIGYELEM!
Akik nem olvasták a Fevert, azok számára spoilerek lehetnek a sorozat korábbi részére vonatkozóan. Az Icedra vonatkozó esetleges spoilert külön felirattal jelzem. 

Dublin-szerte furcsa, ismeretlen eredetű fagypontok jelennek meg, ahol az egész helyszín, és annak minden szereplője megfagy, és olyan elképesztő hideg marad utána is, hogy Dani és Ryodan freeze-framing (gyerekek én erre nem tudok magyar szót használni, és nem is tudom minek fordították, erre csak a freeze-frame a jó :)) közben is alig tudnak életben maradni a színhelyen, bármihez is hozzáérni pedig szintúgy életveszélyes... 
A Sinsar Dubh az apátságban fogoly Cruce testében, mégis, ennek ellenére is képes zavart kelteni, amikor a sidhe-seerek álmaiba költözik be, és próbálja őket kiszabadítására csábítani... Vajon sikerrel jár? 

A fő szál persze Dani és Ryodan, akik együtt próbálják kinyomozni a rejtélyt, és hogy ki vagy mi van mögötte, akinek látszólag mindegy, hogy embereket vagy Fae-ket gyilkol, sőt, néhány olyan fagypont is akad, ahol egy egéren kívül más élőlény közel s távol nincsen... Ryodan sem tudja miről lehet szó, és érdekelni is talán csak azért érdekli a dolog, mert az Chester's egy része is hűtőládává lényegül át. 
A fagyos jelenetek pedig Daniék nyomán sorra elkezdenek szilánkjaikra robbanni... 

Rejtélyben nincs hiány, és ezeken kívül még sok elvarratlan szál is marad, persze Moningra jellemzően. Kiderül valami, hogy aztán feltehessünk vagy 5 kérdést. :)


A történet alapvetően tetszett, de hozzá kellett szokni a stílushoz, hiszen Dani egy szabadszájú tizennégy éves vagány kis szélvészcsaj, és pont emiatt hiányzott az elején Mac elbeszélésmódja, stílusa. Meg maga Mac is. És persze Barrons. Csak néhány glimpse erejéig tűnnek fel ebben a részben, de csak távolról, sajnos. Bár csípem Ryodant és Lort is, nekem Barrons marad a pasi, aki mindenkit überel. :) 

Nem tudom megmagyarázni miért, de én igenis untam egy darabig a könyvet, és alig vártam, hogy jobban belendüljön. Nem kellett csalódnom, és bár kiszámíthatóbb volt a vég az eddigieknél, és a cliffhanger is inkább csak teaser, azért nagyon élveztem ezt az epizódot is. Zenkával folytatott beszélgetésünk során ráébredtem, hogy tulajdonképpen nincs is olyan nagyon sok kritikai megjegyzésem, mint elsőre gondoltam, és akármi is van, imádom ezt a teremtett világot és minden rejtélyét. A párbeszédek között pedig már most vannak amiket kívülről fújok, mi lesz még az újraolvasáskor? :))

Nézzük kicsit a karaktereket. 
Dani - szerettem a kiscsajt eddig is, és akkor sem utáltam meg, amikor a shadow végén kiderült, mi köze is van Alina halálához - szerintem nem bűnös benne, és szinte biztos vagyok benne, hogy Mac sem úgy gondolja már, emlékezzünk mit  mondott neki Barrons arról hogy: "You choose what you can live with, and what you can't live without." Szerintem Mac nem tudna azzal élni, hogy Dani vére szárad a lelkén, és Dani nélkül sem tudna élni... Enough said. :)
Dani stílusa egysíkúbb mint Macé, és szlengesebb, de szerethető, és imádom hogy Moning igazi tininek teremtette és hagyta meg őt. Vagyis igenis néha ökörségeken filozofál, néha épp rosszkor támad nevethetnékje, és néha undorítónak találja a szexet. :) Csak nyugalom, szigorúan szűzies keretek közt marad a könyvecske, hisze Dani még kiskorú, és nyilván Moning sem akarja senkinek a haragját kivívni mindenféle megrontással. Tehát csak incselkedés van, sőt még talán bimbózó szerelem is, tehát teljesen egészséges dolgok. Ami a párosításokat illeti, szerintem a legjobban egyértelműen Dancerrel illik össze a vadóc vöröske, és talán még észre sem vették mennyire érdeklődnek egymás iránt. Christiannel no waaay ha engem kérdeztek, de majd erről később. Ryodan pedig szerintem inkább apafigura Daninek, és védelmező. Remélem nem lesz belőlük egy item.


Christian - sokan szeretitek, én nem szeretem, sajnálom. Borzongok tőle, de nem jó értelemben. Érdekes karakter, igaz, és nagyon furcsa sorsot szánt neki Moning (merész a nő! :D), hiszen "véletlenül", nem saját szándékból lesz gonosszá, és még mindig nem is alakult át teljesen, valahol küzd az ellen, hogy herceggé legyen. 

“Touch her, I’ll cut off your wings and use them to sweep the floor at Chester’s,” Ryodan says."

Ryodan - a pacák egy állat. Belé nem vagyok úgy szerelmes mint Barronsbe, de bírom a stílusát - olvasni. Kemény, rideg, céltudatos, érzelemmentes, és persze mégse teljesen. Ami nagyon zavart, a kapcsolata Jo-val. Out of character. Jo pedig nagyon semmilyen, és kicsit naiv is. 

"Barrons breaks heads. Ryodan turns them inside out. Barrons fucks you up. Ryodan makes you fuck yourself up."

"With Barrons you expect to get fucked up royally. With Ryodan you don’t see it coming."

Kat - unalmas. de azt imádtam tőle hallani hogy my Sean így, my Sean úgy :D ne kérdezzétek miért. Kíváncsi leszek mit kezd Kat a kísértéssel. 

Lor - egy beteg állat ez is, de bírom a buráját, és azt is, ahogy és amikor épp bekavar vagy beszól :) És ő se egy troll azért na, nézzük csak milyen édesen szólítja Danit honeynak. :) <3

Dancer - De vajon miért ez a neve? Szuperagy, iszonyú okos, és iszonyúan féltettem és féltem is. Szerintem Dani párja kellene hogy legyen a végén. :) 

Lények 
!!!SPOILER!!!

Crimson Hag - hát itt azért az is újfent bebizonyosodik, hogy nem csak a kilencek, de megalkotójuk, Moning is elég beteg :) Egy kibelező, és a belekből ruhát kötő szörnyecske megalkotása az élő bizonyíték erre. :)) Remélem a következő kötetben kicsinálják a Haget. 

Hoar Frost King - huhh, a jeges borzongás maga. Amire pedig legalább olyan büszke vagyok, mint ha egy Agatha Christie krimiben jöttem volna rá a gyilkosra: ráéreztem, hogy a "hangot lopja", és előbb esett le, mint Daniéknek. Persze egész addig voltak csak büszke, amíg ki nem derült, hogy ennél többről is van szó, hiszen a Song of Making darabkáira hajtott a lény. (?) És most írjunk verset a Hoar Frost Kingről csönd zsákból hangot lop sor felhasználásával :D

Nagyon szívfájdalmam még - és ezt a spoileres részek közt hagyom -, hogy Barrons sehol nem volt a fő akciójelenetekben sem. Tudom, hogy biztos lesz rá magyarázat, de olyan fura, hogy nem volt ott. Épp összedől a világ, és ő meg, khm, nem tudom, nem ér rá? I love Barrons!

!!!SPOILER VÉGE!!! 

Humor, visszabeszélés, pergő dialógusok. 

Forrás
"He moves to his desk, opens a drawer, pulls out a sheet of paper and hands it to me. “Complete and sign this.” 
I take it and look at it. It’s a job application. I give him a look. “Dude. Post-apocalyptic world. Who does job applications anymore?” 
“I do.” 
I squint at it, then him. “What are you paying me?” I angle. 
“Dude. Post-apocalyptic world. Who does money anymore.”


"Half your face is a bruise and the other half is recovering from one. Have you looked in a mirror lately?” 
“That ain’t because I’m a sloppy freeze-framer. It’s because of stupid jerk-ass Ryodan.” 
“Stupid jerk-ass Ryodan is going to break both your legs if you take one more step,” Ryodan says right behind us."

"I flash him number seventeen of my thirty-five Looks of Death."

Need I say more? :D

Egy kis nyelvelő. 
Dani leggyakrabban használt, rá jellemző kifejezései a Dude (természetesen :D), folks, feck, fecking, shit, BS (bullshit :D), TP (that person), cracking myself up, gah, és persze a freeze-frame-ek és a protein barok :) (Úristen, mennyit képes enni... hogy irigylem, hogy semmit nem hízik a sok csokitól, sőt, alig bír eleget enni...)

"I feel exposed, standing in the street. Anything could sift in behind me, grab me, and the fight would be on. Would I win? What if there were a dozen of them? What if humans come for me in a small army? What if the princes themselves come? 
Gah, I’m what-iffing! I don’t what-if! What-iffing is for grownups. They what-if themselves right into doing nothing, and die without ever living."

Harry Potter references: (Dani olvas HP-t yaaay! :) Vajon azt is super-speeden teszi? :))
Mass market paperback cover

"I toss a rock at the spot where he vanished. It bounces off the brick and clatters to the cobblestone. I’m feeling twenty shades of Harry Potter’s train station, especially when he pokes his head back out of the wall and says impatiently, “Come on, lass. This is hardly my favorite place to be."

"Not even my sword is any good. I can throw it, but the bitch is faster than a witch on a quidditch broom!"

Ami végső soron leginkább nem klappolt nekem, az az, hogy a kiindulási ponthoz képest nem igazán ismertük meg jobban Danit és Ryodant. A sztori valóban egy epizód inkább, egy kaland. A cliffhanger meg ahogy mondtam, nem komoly, csak egy kis izgatás, nem igazi izgalom - legalábbis szerinem. De lévén, hogy Moning mindig képes meglepni... ki tudja... :) 

Értékelés: 10/8 Nem rossz, nem rossz, de ha rangsorolni kell, a végére marad az Iced. Imádom, és mégis döcögős volt számomra az eleje, nem nyűgözött le, ugyanakkor otthon éreztem magam benne, izgultam a végkimenetel miatt, és esz a fene, hogy megtudjam a függőben maradt kérdésekre a választ (Cruce. Hag, Christian, WeCare, Mac anyja...)

Sooo, Dude, where the feck is the next book???

Ajánlott olvasmány Iced-bejegyzések: Titti, Zenka, Wilwaren.
Magyarul kiadja a CorLeonis (Iced - Megnyílik az ég címen).

4 megjegyzés:

  1. Hallod, együtt kellett volna olvasni, én beindítottam volna nálad a rajongás faktort :D. De amúgy tök jó ez a poszt, és én is emlékszem arra, hogy mit mondott Barrons. Ezért nem is izgulok :D
    Nem tudom, egyébként kivel lesz a végén Dani, szerintem Moning bárkivel össze tudja hozni, bízok benne, hogy jó lesz. De persze - szerencsére- a könyveiben nem csak ez a lényeg. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondasz valamit! Lehet hogy meghatványozódott volna a rajongásunk, ha közben megtárgyaljuk :)
      Persze, nem is ez a lényeg, és ez fontos is, hogy nem csak azon kell agyalni, kivel jön össze, akkor csak egy sablonregény lenne. :)

      Törlés
  2. hehe, engem már nem tud megszívatni Moning, a kötögetős banyánál nagyon röhögtem. sztem tök vicces volt az a jelenet, amikor átértek.:))
    Pupi, sztem te nem is untad ezt a könyvet, csak Macet vártad, és Danit kaptad, és ezt nehezen dolgoztad fel.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fintorogva röhögős a banya :D
      Amúgy a Hoar Frost Kingnek mi volt a magyarban a neve?

      Tök igazad van, valószínűleg ezért voltak az elején bajaim, de aztán ráálltam, hogy ezt kapom, ezt kell szeretni (és azért annyira nem nehéz szeretni :D). :)

      Törlés