2013. március 20., szerda

Tündeföldétől, a pukedliken át, egészen a cyberpunkig

Híres vagyok arról, hogy csak ritkán és random módon írok az új megjelenésekről, ráadásul elég össze-visszaságban, mert sok minden kezd el érdekelni a piacra kerülő "friss húsból", de végső soron nem sokhoz jutok el még azon frissiben, és vannak, amiktől hamar eltántorít néhány első vélemény. :) Ráadásul általában aközvetlenül az eredeti megjelenéseket figyelem, nem a fordításokat, vagy a magyar újdonságokat.
Mivel megint hörcsögmódon 6 könyvet olvasok egyszerre, és emiatt mindegyikkel lassabban haladok, mint kéne, nincs újabb könyves poszt egyenlőre, ezért gondoltam csinálok megint egy összeállítást az adventihez hasonlóan, ami nagyon népszerű volt a kattintások alapján. :) 

Induljon a könyvmustra!

Nem mindig egyezik az ízlésem a mainstreammel, de Dan Brown, mint bestseller író nálam bejött, és imádtam annak idején a Da Vinci kódot, az Angyalok és démonokat és A megtévesztés fokát. 
Májusban jelenik meg a szerzőnek egy újabb könyve, az Inferno, és bár még Az elveszett jelképpel is el vagyok maradva (The Lost Symbol), biztosan el szeretném majd olvasni ezt az újabb Robert Langdonos részt is.

Fülszöveg: "Dan Brown's new novel, Inferno, features renowned Harvard symbologist Robert Langdon and is set in the heart of Europe, where Langdon is drawn into a harrowing world centred around one of history's most enduring and mysterious literary masterpieces.
As Dan Brown comments: „Although I studied Dante's Inferno as a student, it wasn't until recently, while researching in Florence, that I came to appreciate the enduring influence of Dante's work on the modern world. With this new novel, I am excited to take readers on a journey deep into this mysterious realm.a landscape of codes, symbols, and more than a few secret passageways. 




Másodikként, szintén egy olyan szerző újdonsága, akivel el vagyok maradva, de nagy bizodalmam van benne. Tavaly nagyon nészerű volt Catherynne M. Valente könyve a Marija Morevna és a Halhatatlan, ami nekem is várólistán és polcon csücsül. A könyv sikere után jön magyarul is a Fairyland a szerzőtől, az első rész címe: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet.
Az eredeti angol cím: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making

Fülszöveg: "Twelve-year-old September lives in Omaha, and used to have an ordinary life, until her father went to war and her mother went to work. One day, September is met at her kitchen window by a Green Wind (taking the form of a gentleman in a green jacket), who invites her on an adventure, implying that her help is needed in Fairyland. The new Marquess is unpredictable and fickle, and also not much older than September. Only September can retrieve a talisman the Marquess wants from the enchanted woods, and if she doesn't . . . then the Marquess will make life impossible for the inhabitants of Fairyland. September is already making new friends, including a book-loving Wyvern and a mysterious boy named Saturday."


A Fairyland sorozat második kötete: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There már megjelent, a harmadik: The Girl Who Soared Over Fairyland and Cut the Moon in Two pedig 2013. októberében jelenik meg. Már a címek megbabonázóak szerintem. :) 





Sorozatfolytatásról Gail Carriger háza táján is van hír. A Finishing School első kötete, az Etiquette and Espionage után (amiről >itt< adtam hírt), érkezik a második rész Courtsies and Conspiracies címen. Megjelenés: 2013. november. Amint lecsökkentem egy-két könyvvel az aktuális olvasmányaimat, olvashattok majd posztot az első részről nálam. :) 



Az Agavénál is akad pár érdekes új megjelenés, pl. James Forrester Megszentelt árulás című könyve, ami a 16. századi Angliában játszódó történelmi thriller. A borító kissé ijesztő, de illik a hangulathoz, történethez. :) Megjelenés április 18-án.

Fülszöveg: "London, 1563. Angliában nyugtalanság uralkodik, katolikus összeesküvések szerveződnek a fiatal Erzsébet királynő ellen szerte az országban. Egy késő éjjelen William Harley Clarenceux-t váratlanul meglátogatja régi barátja és katolikus hittársa, Henry Machyn, aki ráveszi a vonakodó heroldot, hogy rejtse el a hosszú éveken át írt krónikáját. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a könyv valami sötét titkot rejt, amely veszélyt hozhat rá, de ennek mértékét felbecsülni sem képes, amíg szembe nem találja magát Francis Walsinghammel és könyörtelen megbízottjával, Richard Crackenthorpe-pal, akik bármit megtennének annak
érdekében, hogy megszerezzék a krónikát. Clarenceux-nak az élete függ attól, hogy kiderítse, milyen titkot rejt a krónika, és kik alkotják az ennek őrzésére alapított titkos társaságot. Az egyre veszélyesebbé váló nyomozása során egyetlen társa Machyn felesége, Rebecca, akivel állandó életveszély közepette próbálják kibogozni a rejtély szálait, miközben Walsingham emberei folyamatosan a sarkukban vannak. Clarenceux pedig fokozatosan kezd ráébredni, hogy a tulajdonukban lévő krónikában rejlő titok az egész országot romlásba döntheti."

Egy másik gyöngyszem az Agavétól Ian M. Banks új könyve a Félemmetes Géjpezet. Nem, nem őrültem meg, a könyv igen különleges, eredeti címe Feersum Endjinn, és a könyv egy része fonetikus angollul íródott, aminek visszaadása magyarul igen nehéz feladat lehetett, hiszen a magyar egyébként is fonetikus nyelv.  Megjelenés április 4-én. 

Fülszöveg: "Sessine gróf halni készül, ezúttal utoljára. 

Gadfium, a tudós, különös üzenetet kap a Vándorkövek völgyéből, amire már évek óta várt. 
Mindeközben pedig Latra, a látó, egy elveszett hangya után kutat, egyre mélyebbre merülve a kód káoszában. 
Aztán egy csapásra minden megváltozik. 
Sűrűsödik a naprendszerben terjeszkedő köd, s bár még pislákol némi fény Serehfa falai fölött, a katasztrófa megállíthatatlanul közeledik. Tudja ezt a király, tudják a tanácsnokai is, mégis folytatják a mérnökök ellen vívott, esztelen háborújukat. 
A kód titokzatos teremtményei tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és mindent egy lapra tesznek fel: követet küldenek az emberek világába."


Neil Gaiman utoljára 2008-ban adott ki regényt, kis lemaradással épp most olvasom, a The Graveyard Bookról van szó. :) Most, 2013 júniusában végre újjal rukkol elő, amelyre szintén az Agave csapott le. A könyv címe The Ocean at the End of the Lane, és magyar megjelenését (Óceán az út végén) is a nemzetközi megjelenéshez igazítják, nem sokkal a Könyvhét után lesz várható. 
A könyvhöz máris elkeltek a megfilmesítési jogai is és megtalálták a rendezőt is. A Tom Hanks tulajdonában lévő Playtone Pictures fog felelni a munkálatokért (ők dolgoznak egy ideje az Amerikai istenek televíziós sorozatán is), a rendező pedig Joe Wright lesz, aki nemrég az Oscar-díjas Anna Kareninát rendezte. 

A könyv fülszövege: "The Ocean At The End of the Lane is a novel about memory and magic and survival, about the power of stories and the darkness inside each of us.
It began for our narrator forty years ago when he was seven: the lodger stole the family's car and committed suicide in it, stirring up ancient powers best left undisturbed. Creatures from beyond the world are on the loose, and it will take everything our narrator has just to stay alive: there is primal horror here, and a menace unleashed – within his family, and from the forces that have gathered to destroy it.
His only defense is three women, on a ramshackle farm at the end of the lane. The youngest of them claims that her duckpond is an ocean. The oldest can remember the Big Bang.
The Ocean at the End of the Lane is a fable that reshapes modern fantasy: moving, terrifying and elegiac – as pure as a dream, as delicate as a butterfly's wing, as dangerous as a knife in the dark."

Egy magyar megjelenés, amiről nem tudom eldönteni még, érdekel-e, Rupáner-Gallé Margó újabb füzetkéje, Kicsi Betti a nagyvárosban címmel. 

A sorozat első része a Lányok a kastélyból-ról >itt< írtam, nem győzött meg, de reménykedve, hogy jobb, izgalmasabb lesz a sztori, beszereztem a második és harmadik részeket is (Nászajándék Salzburgból, Malom a tóparton), és máris itt a negyedik. Nem hagy nyugodni, hogy ezt lehetett volna akár egyben is kiadni, és akkor hirtelen nem is tűnne olyan olcsónak a 120 oldalankénti 1150 Ft. 



Az Ad Astráról már tulajdonképpen azóta akarok írni, mióta feltűntek a magyar könyvpiacon, de sose jött össze, és kicsit szégyellem is már magam, hogy minden könyvükre ácsingózom, de még egyiket se olvastam el (mentségemre szokgál, Valentét, Beukest vettem közülük :)) 
Az Ad Astráról azt kell tudni, hogy bármilyen új könyvvel rukkolnak elő, az valami egészen fantasztikus, és érdekfeszítő, legyenek bár a témák is nagyon különbözőek. A legújabb köteteik között szerepel Lauren Beukes Moxyland című könyve, és Greg Egantől a Diaszpóra. Előbbi cyberpunk környezetben játszódó thriller, utóbbiban elmemagból növesztett semleges nemű polgárok népesítik be a Földet.

A Diaszpóra fülszövege: me, az árva! Olyan világba született, amely nem is valódi. Digitális lény, akit elmemagból növesztettek, semleges nemű, virtuális polgár szondák, műholdak és szerverek végtelen hálózatában, mely átszövi az egész Naprendszert a külső bolygóktól a Nap háborgó felszínéig. A XXI. századi Introdus óta az emberiség drasztikus változásokat eszközölt önmagán. A legtöbben a halhatatlanságot választották, csatlakoztak a poliszokhoz, tudatos szoftverekké váltak. Mások a gleiznerlét mellett döntöttek: eldobható, felújítható robottestekbe költözve nem vesztették el a kapcsolatot az erők és a súrlódás fizikai világával. Sokan közülük végleg elhagyták a Naprendszert fúziós meghajtású űrhajóikkal. És vannak, akik a végsőkig kitartanak. Ők a Föld sarában és dzsungeleiben hátramaradt húsvérek: egyesek álommajmokká sorvadtak, mások a tengerben lubickolnak vagy a levegőben repdesnek, a statikusok és a hídverők pedig élhető emberi sorsot próbálnak kovácsolni maguknak. A polgárok gondtalan nyugalmának azonban egy csapásra vége szakad, amikor egy nem várt katasztrófa éri a húsvéreket, mely arra enged következtetni, hogy a poliszok jövőjét a természet törvényeinek fittyet hányó, bizarr asztrofizikai folyamatok fenyegetik. Így hát az árva polgárok és húsvér menekültek egy csoportjával karöltve nyomába ered a tudásnak, amely egyedül szavatolhatja a biztonságukat..."

A Moxyland fülszövege: "Vágod, mi folyik a világban? Azt hiszed, tudod, kié a valódi hatalom? Rohadtul fogalmad sincs róla. A Moxyland véresen hiteles thriller a technológiai fejlődésről és az általa felemésztett szabadságról. Beukes Fokvárosának sokszínű világában underground mozgalmárok csapnak össze génmódosított harci kutyákkal, és feltörekvő celebek adják el reklámfelületnek a testüket nanotechnológiai designerdrogokért cserébe.
Kendra, egy művészeti iskoláról kibukott fotós kísérleti marketingprogramra jelentkezik; Lerato, az ambiciózus programozó titkon át akar igazolni a multicégtől, amelynek dolgozik; Tendeka, a forrófejű aktivista egyre veszedelmesebb akciókat szervez, és Toby, a sármos blogger rájön, hogy a videojátékok, amikkel pénzért játszik, sokkal több mindent rejtenek, mint amit a látszat mutat...
Négy fiatal története fonódik össze egy olyan világban, ahol a virtuális identitás legalább olyan fontos, mint a valódi. A lekapcsolás a rendszerről rosszabb a börtönnél is, valakinek mégis szembe kell szállnia a Kormányzat Rt-vel - kerül, amibe kerül."


Részlet a regényből >itt<

Jó hír, hogy Lauren Beukesnek májusban ismét egy újabb könyve jelenik meg eredetiben: The Shining Girls

Most hirtelenjében ennyi :) Mazsolázgassatok! 


5 megjegyzés:

  1. Valentét nagyon várom, a Marija Morevnát imádtam, Carriger könyve érdekesen néz ki, a Moxylandet nemrég olvastam el, érdekes élmény volt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valente nem csak érdekes, de szép is :))
      Hát, tudod, Carriger olyan, amilyen :D A Soulless korában és világában játszódik amúgy ez az új sorozata is.
      Moxy előtt még a Zoo Cityt szeretném elolvasni - főleg azért, mert az már megvan.

      Törlés
  2. Ebből a kínálatból az Agave Megszentelt árulás című történelmi krimije az ami érdekelne, nagyon is! Bizonyára az én készülékemben a hiba, de a többi.....finoman szólva, nem hoz lázba. Még Dan Brown se..a filmet próbáltam anno megnézni, háát, nem ment, darabban hagytam, nem hogy el is olvassam..?A többi téma soha nem is érdekelt, távol áll tőlem.

    VálaszTörlés
  3. Pont most olvastam egymás után két könyvet (Su Rosa és Pomponius Flatus), ami afféle Dan Brown-paródia (is) akar lenni, úgyhogy megfordulta fejemben, esetleg kézbe veszem mégis az eredetit is, de nem hiszem, hogy rá tuduűom majd szánni magam :D
    Az Ad Astrával hasonlóan állok, mint te, amiűta felbukkantak, egyfolytában el akarok tőlük olvasni mindent, ehhez képest nemrég jött össze a Zoo City, más még semmi.
    A félelmetes gépezetnek marha jó már csak a borítója is! én bizony szégyentelenül olvasok könyveket a borítójuk miatt :D

    VálaszTörlés
  4. Dan Brown sokan nem szeretik, de lehet, hogy sokat várnak tőle. Nekem kimeríti az izgalmasan szórakoztató fogalmát. Jól magyaráz, logikus a felépítés, jó a meséje, így még az sem zavar, ha esetleg történelmi hiteltelenség van benne, nagyon pörgős is ráadásul. Az Angyalok és Démonokban pedig imádtam Rómát. :)
    Zoo City nekem is bekészítve, de még vár. :)
    A Félelmetes gépezet borítóján mi van amúgy? Mert én csak lépcsőt, meg piros eget látok. :D
    Olyan mérges vagyok, az előbb sokkal jobb választ írtam, de felmentem megnézni a gépezet borítóját nagyban, erre a hülye firefox külön nyitotta meg, és elszállt a kommentem, grr. :S

    VálaszTörlés