2013. február 6., szerda

Heartless

Gail Carriger: Heartless (The Parasol Protectorate 4.)


Figyelem, mivel ez már a sorozat negyedik kötete, szinte elkerülhetetlenek a spoilerek, kérek mindenkit, hogy akik még nem olvasták a sorozatot legalább a Changeless (2. kötet) végéig, óvatosan -  vagy egyáltalán ne - olvassanak tovább!

Fülszöveg:
"Lady Alexia Maccon, soulless, is at it again, only this time the trouble is not her fault. When a mad ghost threatens the queen, Alexia is on the case, following a trail that leads her deep into her husband's past. Top that off with a sister who has joined the suffragette movement (shocking!), Madame Lefoux's latest mechanical invention, and a plague of zombie porcupines and Alexia barely has time to remember she happens to be eight months pregnant.
Will Alexia manage to determine who is trying to kill Queen Victoria before it is too late? Is it the vampires again or is there a traitor lurking about in wolf's clothing? And what, exactly, has taken up residence in Lord Akeldama's second best closet?"

Egy kicsit félrevezető a fülszöveg, mert a szellem csak hírvivő, de amúgy tény, hogy a negyedik kötetben egymást követik a bolond szellemek, zombi sündisznók, fémpolipok, titokzatoskodó nővérek és örökbefogadó vámpírok :) 
Lord és Lady Maccon úgy próbálja elejét venni a vámpírok ellenségeskedésének, hogy a születendő gyeremeket "örökbe adják" majd Lord Akeldamának, aki ugyebár az előző kötet eseményeit követően az új Potentát lett. Időlegesen át is költöznek hozzá. 
Ekkor jön a csekély értelmű szellem, aki ködös módon figyelmezteti Alexiát és férjurát, hogy a királynőt veszély fenyegeti... A helyzetet bonyolítja, hogy Alexiára sünök támadnak - természetesen ismét akkor, mikor kocsikázna - , Madame Lefoux valami hatalmas fém monstrumot épít titokban a kalapbolt alatt, Ivy egyszerre lesz egyre okosabb és egyre bárgyúbb is egyben :D (Puff Bonnet Rulez :D), és hát arról ne is beszéljünk, mik derülnek ki a skót múltról, Alexia apjáról ésatöbbi. 
Mellékesen Alexia nyolc hónapos terhesen rohangászik a kötetben, ami jó alapot szolgáltat a viccelődésre :) 

Steampunk stílusú lánc. Forrás: google.com
“Lady Maccon.”
“By George, Boots! How the deuce can you possibly tell that there is Lady Maccon?” queried the other top-hated gentleman.
“Who else would be standing in the middle of a street on full-moon night with a raging ruddy fire behind her, waving a parasol about?”

“Good point, good point.” 

A végén szokás szerint felpörögnek az események, minden teliholdkor tetőzik, és adódik néhány hamisítatlan pillanat, amit csak Gail Carriger írhatott meg így, és csak Alexiára és világára. :) 

“The Gamma paused. “You have a crazed werewolf in your wine cellar?”
“You can think of a better place to stash him?”

“What about the wine?” 


!!!SPOILER!!!

Nagyon tetszett a végén ez az egész vámpír-áthurcolkodás, véletlen kilakoltatása a Woolsey falkának, és maga a születés, és annak hihetetlen körülményei abban az Octomatonban :D 
A megoldás egy része viszont egy kicsit lapos volt szerintem, a fiúcska elrablása erre ösztökélte Madame Lefoux-t? És innen kipattant ez a szellemes, Viktória királynőt belekeverős mizéria? Hm..
Először nagyon örültem, hogy a kicsi "normál" emberi lényként látta meg a napvilágot, de aztán még jobban örültem, amikor kiderült a képessége, hogy akihez hozzáér, aki őhozzá ér, annak alakját fel tudja venni, "el tudja lopni". 
A név pedig, telitalálat. Prudence Alessandra Maccon Akeldama :D A Prudence kellően arisztokratikus, és illik a családhoz, szinte el se lehet képzelni más variációt, amint kimondják, Tarabotti papa nevének lányos változata pedig méltó tiszteletadás. :) 

!!!SPOILER VÉGE!!!

Értékelés: 10/7,5 Sok szarkazmus, néhány remek párbeszéd, jó visszautalások, szórakoztató, de alapvetően felejthető sztori. A Blamelessnél szerintem jobb volt, de nem kiemelkedő. A hangoskönyv változatot melegen ajánlom, utolérhetetlen a hangutánzás, hangsúlyozás, akcentusok. :) 

"Alexia Macaroon?" :)) 

Előző kötetek: 

Forrás: www.weheartit.com



4 megjegyzés:

  1. Úh te már a 4. résznél tartasz? én most szerzem be a másodikat majd. Nem is olvastalak végig, majd visszatérek ha én is eljutottam idáig :) viszont ez a borító, ez miiiii???? nekem a csaj nagyon nem tetszik rajta. olyan mű a haja, meg a kalap vagy nem tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony :D Végre egy sorozat, ahol leköröztem szinte mindenkit :D
      Ne is olvass akkor, előbb olvasd el a Changelesst, ez a bejegyzés lelövi annak a poénját is.
      Szerintem az első két borító lett csak igazán jó, a Blamelessen mintha egy agyonsminkelt útszéli lenne, ez tiszta műanyagbábus, de a Timeless is borzalom, nagyon trashy. :(

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Több külföldi oldalon is kapható. Magyarra még nem fordították.

      Törlés