2013. január 22., kedd

Titkolózunk

Sophie Kinsella: Can You Keep a Secret?


Eddig a Remember Me?-t olvastam Kinsellától, és csupa jó emlékem van róla, igazi szórakoztató chick-lit volt. Hasonlót vártam és kaptam is ettől a másik egyedülálló regényétől is. :)

Fülszöveg: "Emma is sitting on a turbulent plane. She's always been a v. nervous flyer. She really thinks that this could be her last moment. So, naturally enough, she starts telling the man sitting next to her – quite a dishy American, but she's too frightened to notice -all her innermost secrets. How she scans the backs of intellectual books and pretends she's read them. How she does her hair up like Princess Leia in her bedroom. How she's not sure if she has a G-spot, and whether her boyfriend could find it anyway. How she feels like a fraud at work – everyone uses the word 'operational' all the time but she hasn't a due what it means. How the coffee at work is horrible. How she once threw a troublesome client file in the bin. If ever there was a bare soul, it's hers. She survives the flight, of course, and the next morning the famous founding boss of the whole mega corporation she works for is coming for a look at the UK branch. As he walks around, Emma looks up and realises… It's the man from the plane. What will he do with her secrets? He knows them all – but she doesn't know a single one of his. Or… does she?"

Emma egy kissé döcögős repülőúton félelmében minden apró és nagyobbacska titkát kikotyogja egy jóképű amerikainak, akit valószínűleg sosem lát majd többet. Valószínűleg... De a sors közbeszól, a férfi ugyanis hamarosan megjelenik a munkahelyén, és kiderül róla, hogy ő Jack Harper, az egész Panther Corporation egyik alapító atyja, és teljhatalmú főnöke. Aki immár tisztában van vele Emma milyen kódszó alatt ugrik ki a Starbucksba kávézni, mert a munkahelyi kávégép pocsékat főz, mennyire utálja a jazzt, holott kedvese azt hiszi, odáig van érte, mennyire kényelmetlennek tartja a tangákat, nem is 8-as, hanem 10-es méret ruákat hord, amik nem is eredetiek, hanem többségében turkálóból beszerzett darabok, és hogy van, amit bizony meghamisított az életrajzában... 
Minden kis titoknak szép lassan jelentősége lesz, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz a férfival, és adódik nem egy kellemetlen és zavaros szituáció is a dologból. Hogy mászik ki Emma a csávából, amit maga köré csavargatott titkainak fonalaiból? Mi lesz Emma és Jack sorsa? Vajon Jack mit rejteget annyira, neki milyen titkai vannak? 
Ezt a könyvet már jó 5-6 évvel ezelőtt kaptam karácsonyra, és szegényke eddig várt a sorára. Örülök, hogy most, amíg még kicsit is aktuális az elején levő hógömbös dizájn (mert nyáron nem valószínű, hogy elővenném, félve, hogy túl téli a hangulata - ami egyébként nem volt az), elővettem, és elolvastam, mert nagyon-nagyon szórakoztató perceket szerzett. 
Ilyenkor mindig rájövök, hogy én szeretem a romantikus komédiát. Pedig viszonylag kevés ilyen könyvet olvasok, és a túl sok szenvedélyt meg nyálat nem is nagyon tolerálom, ezekben a kis habkönnyű chick-litekben elegendő humorral, helyzetkomikummal, viccesen szerencsétlen hősnővel és igazi romantikusnak aposztrofálható pillanatokkal keveredik, telítődik a sztori. Filmszerű lesz, hamisítatlanul vígjátékos, itt-ott hangosan nevetős. Adódik persze bonyodalom és frusztráció is bőven, de végül mindent kigabalyítanak.  Gyorsan olvasható, és nagyon lekötött. 


Kedvenc jelenet: Jack romantikus pillanatai, onnantól kezdve, hogy lecserélteti a kávégépet, hogy ki akarja rúgatni az Emmát cikiző kollégákat, hogy megszerzi a pink koktélt, hogy micsoda vacsit intéz el randiként, hogy hogy fordít egy kellemetlen családi titkot Emma javára... 
Kedvenc utálható karakterek: a mindenben jobb Kerry, és a minden lében kanál boszorkány, Jemima. 
Abszolút kedvenc titok: a Leopold-file :D :D :D 

A könyv magyarul Tudsz titkot tartani? címen jelent meg.

Értékelés: 10/9,5 Könnyed, szórakoztató, jó stílusú chick-lit.

Érdekes szavak, kifejezések:
- toupee: kis paróka
- dungaree: munkaruha
- ulterior motive: hátsó szándék, hátsó gondolat
- heather: hanga

2 megjegyzés:

  1. Ezt én is olvastam, tudom is hogy tetszett, de már csak nagy vonalakban emlékszem rá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk ez ilyen... elolvasod, nagyon jót szórakozol, nagyrészt elfelejted, de emlékszel, hogy poénos volt, jó volt :)
      Az előzőből én se sok részletre emlékszem (2 éve olvastam).

      Törlés